Cum va arăta omenirea peste o mie de ani? Probabil aceasta este una dintre cele mai simple întrebări, dar cu un răspuns extrem de complex, şi cu foarte multe variabile. Este destul de puțin probabil ca cineva să poată răspunde la întrebarea “cum va arăta lumea într-o mie de ani de acum înainte?”. Este imposibil ca cineva să ofere predicții reale asupra viitorului, chiar şi atunci când vorbim de următorii o sută de ani. În ciuda acestui fapt, oamenii de știință pot face presupuneri şi pot oferi diferite opțiuni pentru viitorul civilizației noastre, chiar și pentru mileniul următor.

Cea mai importantă sarcină a oamenilor de ştiință şi a cadrelor medicale rămâne descoperirea leacului pentru cancer şi a unor tratamente pentru vindecarea problemelor de natură cardiacă. Extinderea vieții umane depinde de acest lucru, astfel că şi progresul omenirii va depinde de asta. Nano-roboții medicali sunt din ce în ce mai aproape de a deveni o realitate, încă din anul 2011 fiind date publicității informații despre posibila inventare a unor dispozitive care să realizeze procese terapeutice.

Idealul vieții fără moarte ar putea prinde contur, iar fuzionarea dintre roboți şi oameni ar fi una dintre variantele prin care nemurirea să devină realitate. Dacă în urmă cu doar trei secole speranța de viață era de doar 37 de ani, în prezent aceasta este de 79 de ani. Acest lucru a fost posibil grație descoperirilor unor medici de geniu, de care omenirea își aduce aminte mult prea rar. Încetinirea îmbătrânirii pare în continuare că ar depinde de progresele din medicină. Cu siguranță limitele pot fi împinse. Cu toate acestea, nemurirea pare departe de a fi o realitate, iar cel mai probabil nu medicina va oferi acest dar.

Ce se va întâmpla pe Pământ în următorul mileniu?

Roboții par în prezent unica variantă pentru ca omenirea să nu rămână într-un viitor îndepărtat fără resurse naturale. Prin intermediul acestora, omul va putea să asigure purificarea apei şi a aerului, pentru ca mediul şi apa să fie cu mult mai curate decât în prezent. Asigurarea energiei nelimitate pare însă o chestiune nu foarte sigură în anul 2018. Colonizarea altor planete rămâne principalul vis al oamenilor de ştiință, iar pentru atingerea acestui țel ar putea fi consumate foarte multe resurse. Asigurarea unui mediu propice traiului omenesc pe o altă planetă ar putea aduce sfârșitul Planetei Pământ.

O altă chestiune extrem de discutată este reprezentată de posibilitatea detectării vieților extraterestre. A trecut mai bine de un secol de la primul episod în care oamenii au văzut extratereștrii, dacă am fi să ne luăm după rapoartele actuale. Dezvoltarea unei tehnologii capabilă să depisteze o nouă civilizație ce se află printre noi, ar putea să se facă în următoarele două secole.

O întrebare e normal să fie pe buzele tuturor, după citirea primelor paragrafe. Dacă speranța de viață va creşte iar natalitatea va depăși cu mult mortalitatea, ce se va întâmpla cu planeta? Tot mai mulți oameni ar popula globul, ceea ce înseamnă că resursele necesare ar trebui să se dubleze, sau chiar să se tripleze. Problema foametei în lume va deveni mult mai acută şi ar fi nevoie de o tehnologie care să permită crearea de alimente din resursele infinite de care dispunem, precum aerul.

Sursă foto: deviantart.net


Citește și alte articole asemănătoare
Despre inteligența artificială şi cum poate salva vieți