Menţionez, încă de la început, faptul că realizez acest articol din postura celui ce nu a dus la bun sfârșit vreun ciclu al vreunei facultăţi. În același timp, vorbesc din postura celui ce a renunţat, în ultimii trei ani, la trei facultăţi, din diverse motive.

Facultatea, în prezent, pentru mine, e mai degrabă locul unde îţi faci prieteni și îţi modelezi personalitatea pentru viaţa de adult. De asemenea, tot facultatea este și locul unde acumulezi informaţii pe care e destul de improbabil să nu le folosești pe viitor.

Dar ce e de făcut când alegerea facultaţii este influenţată? Influenţa despre care vorbesc, fie că vine din partea prietenilor, ori a părinţilor, ne poate îndrepta către facultatea pe care nu ne-am fi dorit-o.

Wrong Way

Iar în aceste condiţii, ce folos are facultatea, dacă domeniul respectiv nu este ceea ce ţi-ai fi dorit. Există o foarte mare probabilitate ca tu, ca și student în cadrul acelei facultaţi, să îţi dorești altceva. Dorindu-ţi altceva, există o și mai mare probabilitate să nu acorzi toată atenţia ta facultătăţii, ori să lipsești de la cursuri.

Absenţa ta nemotivată va duce, în mod cert, la restanţe, ori poate chiar la pierderea anului. Un astfel de deznodămând poate avea un impact negativ în viaţa studentului, mai ales în cazul celor ce sunt finanţaţi de către părinţi, iar procentul acestora nu e deloc mic.

De ce ne lăsăm influenţaţi?

Voi pleca de la un exemplu clar, dar care este cunoscut multora dintre studenţi, chiar și mie, la un moment dat.

Vrei să mergi la facultate, și vrei, în același timp, să cunoști pe cineva în orașul unde vei merge. Astfel alegi o facultate din orașul natal, ori te îndrepţi către o facultate dintr-un alt oraș, dar nu unde ţi-ai fi dorit, ci unde se duc prietenii ori prietenul tău.

Acest lucru nu poate părea neapărat negativ, îţi spui? Care să fie diferenţa dintre Conservatorul din Cluj, ori cel din București? Domeniile sunt aceleași în toate orașele, probabil la asta te gândești. Și da, așa este, privind în mare. Însă, problema se pune altfel.

Dacă studentul provine, spre exemplu, dintr-un oraș în care nu există o facultate de biologie, iar el își dorește să devină biolog, dar renunţă, pentru a rămâne în orașul natal, pentru a nu rămâne singur? Iar acesta nu este singurul domeniu ce nu există în multe dintre orașele din România.

Iar astfel de situaţii, în care alegerea depinde de orice altceva, dar nu de dorinţa studentului, nu pot aduce nimic bun. În cel mai fericit caz, termini facultatea și reușești să îţi iei licenţa.

Însă chinul abia acum începe.

Ai suportat 3-4 ani pe băncile facultăţii, ești oare pregătit să trăiești toată viaţa făcând un lucru ce nu te definește?

Alegerea facultăţii ar trebui să îi aparţină în totalitate viitorului student, fiind vorba, până la urmă, de viitorul său, nu al prietenului ori al părinţilor.


Citește și alte articole despre tineri și educaţie
○ Tinere, ţara te vrea prost