Cunoscut de publicul larg pentru experimentele sale desfasurate pe caini, Pavlov a explicat pe larg mecanismul elaborarii reflexelor conditionate in baza unor conexiuni intre centrii corticali ai analizatorului auditiv si vizual si ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut.

Acesta a aratat ca la baza tuturor activitatilor nervoase stau doua procese active, procesul de excitatie (manifestat prin initierea unei activitati) si procesul de inhibitie (opusul excitatiei, manifestat prin diminuarea sau sistarea actiunii precedente).

Nascut la data de 26 septembrie 1849 in regiunea Ryazan din Rusia, Ivan Petrovich Pavlov putea ramane probabil in afara istoriei daca ar fi ales cariera tatalui sau.

Provenit dintr-o familie de preoti, Pavlov alege sa abandoneze viata religioasa, renuntand la seminarul de teologie si dedicandu-se stiintei, dupa numeroase conflicte cu tatal sau.

In anul 1870 este admis la Facultatea de Fizica si Matematica din Sankt Petersburg, acolo unde urmeaza cursurile de chimie si psihologie.

Imediat dupa terminarea facultatii, se inscrie la Academia de Chirurgie Medicala, pentru ca in anul 1883 sa isi sustina teza de doctorat.

Studiul lui Pavlov pe animale incepe dintr-o intr-o pura intalmplare, atunci cand acesta remarca o secretie salivara in exces in momentul in care urma sa ii se dea mancare cainelui sau.

Isi incepe experimentele intr-un laborator, monitorizand secretia salivara a cainelui, aflat la mai putin de un metru de un bol cu mancare.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: Premiul Nobel, 1905

Pavlov continua experimentul, remarcand faptul ca secretia salivara a cainelui in laborator nu era aceeasi cu secretia salivara din afara laboratorului, in momentul mesei.

Descoperind asocierea pe care cainele o facea intre laborator si mancare, decide sa introduca noi stimuli neutrii. Se foloseste de un clopotel, care, odata ce scotea un sunet, cainele era hranit.

Dupa mai multe repetari ale experimentului, Pavlov decide sa renunte la stimulul absolut, reprezentat de mancare, astfel ca monitorizeaza secretia cainelui doar dupa auzirea clopotelului. Asa cum acesta s-ar fi asteptat, secretia salivara s-a dovedit mai mare decat ar fi fost normala, dupa acel stimul sonor.

Constientizand aportul functiei psihice la acest proces, a demarat numeroase studii, concluzionand ca acele reflexe conditionate erau legate de experientele anterioare ale animalului.

Experimentele lui Pavlov nu constau doar in examinarea secretiei salivare, ci includeau si operatii chirgicale de extractie a unor portiuni din sistemul digestiv, numeroase animale fiind ucise in urma acelor interventii.

In anul 1904 primeste premiul Nobel pentru medicina, dupa trei ani consecutivi in care fusese nominalizat, pana la acel moment nereusind sa il castige, in lipsa unei descoperi majore.

Se stinge din viata la 86 ani, in data de 27 februarie 1936, in urma unei infectii la plamani.

Sursa foto: wikipedia.org