Multi dintre noi stim lucrurile esentiale despre ceea ce inseamna efectul placebo, cum la fel de multi sunt si cei ce cunosc definitia acestui termen, precum si efectele pe care le are in medicina.

Vom descrie pe scurt lucrurile mai putin cunoscute despre efectul placebo.

Desi exista destul de multe scrieri (chiar si din secolul al XVI-lea) care prezinta pe larg efectul placebo, nu exista nicio descriere a unor incercari de a se folosi de efect in tratarea vreunei afectiuni sau in reducerea durerilor ori a oricaror simptome, din acel secol.

Henry Beecher este numele medicului ce s-a folosit pentru prima oara de capacitatile psihologice si fiziologice pentru imbunatatirea starii de sanatate fara a se folosi de tratamentul uzual, administrandu-le o alta substanta pacientilor sai, fara a-i anunta pe acestia despre aceasta schimbare.

Intamplarea dateaza din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, atunci cand, ramas fara morfina pentru a administra soldatilor raniti, Beecher le administreaza acestora solutie salina.

In mod surprinzator, aproape jumatate dintre soldati prezentau ameliorari ale durerilor.

Inaintea acestui episod existase un experiment ce a dovedit capacitatile uluitoare ale mintii umane de a se lasa controlata.

In anul 1933, William Evans si Clifford Hoyle au experimentat doua tratamente diferite pe un lot de 90 de persoane, administrandu-le acestora un medicament activ, iar apoi unul inactiv, nefiind constatata nicio diferenta semnificativa intre cele doua tratamente.