Deși se estima faptul că circulația pe podul ce traversează golful San Francisco va putea fi redeschisă în anul 2007, acest lucru nu a fost posibil, fiind nevoie de încă șase ani în care constructorii au realizat multe modificări, costurile acestora fiind exorbitante.

Vorbim de cea mai mare sumă cheltuită de statul California, pentru un proiect public, în întreaga sa istorie. Timp de unsprezece ani s-a lucrat pentru reconstruirea secțiunii estice a drumului, ce urma să fie legată de un pod suspendat auto-ancorat.

Această decizie a fost luată la ceva timp de la cutremurul din 1989, cel ce a condus la distrugerea unei porțiuni din pod, dar și la pierderea unei vieți omenești. Nu distrugerea în sine a fost decisivă în momentul luării deciziei reconstruirii, ci teama de un nou cutremur, ce ar fi putut face din nou, victime.

Schița podului San Francisco - Oakland (1913).
Schița podului San Francisco – Oakland (1913). Sursă foto: wikipedia.org

Noua secțiune a podului era diferită de celelalte două, cea estică originală și cea vestică, fiind o puncte unică, cu benzi orientate spre est și spre vest, pe fiecare parte.

Conform Guinnes World Records, noua partea estică a podului din San Francisco este cea mai largă porțiune a unui pod, din întreaga lume, cu o lățime de 78,74 metri. Odată cu apariția acestei noi autostrăzi s-a luat decizia demolării a ceea ce rămăsese din fosta secțiune estică a podului, lucru ce va fi realizat până la finalul anului viitor.

Podul este lung de aproape 8 kilometri, ceea ce nu îl clasează nici măcar în primele zece poduri ca lungime din lume.

Aproximativ 260.000 de automobile traversează zilnic podul, un număr destul de ridicat, chiar şi pentru continentul american.

Sursă foto: wikipedia.org


Citește și alte articole din categoria „Atunci, acum”
○ Domul din Koln: 769 de ani de la finalizarea construcţiei celei mai mari catedrale din Germania