Por Bazhyn: cetatea de pe ape

Por Bazhyn: cetatea de pe ape

În sud-vestul Insulei Tuva, chiar la granița cu Mongolia, la o altitudine de 1300 de metri deasupra nivelului mării se află o structură unică a unor ruine construite chiar pe lac, în urmă cu mai bine de un mileniu. Structura, denumită Por Bazhyn, ce se traduce în limba română „casa din pământ” sau „casa de lut”, se crede că aparține, cel mai probabil, civilizației chineze. Deşi arhitectura ne trimite cu gândul către construcțiile din China Antică, experții nu au reuşit să se pună de acord asupra civilizației care a construit Por Bazhyn.

Fortăreața a fost descoperită în secolul al XIII-lea, însă abia în anul 1891 a fost explorată pentru prima oară, de către un arheolog din Odessa. Conform acestuia, fortăreața prezenta foarte multe dintre elementele întâlnite în cetatea Kara, capitala Imperiului Uighur, care a existat îndeosebi în secolul al VIII-lea. Tocmai din acest motiv, arheologul a considerat că Por Bazhyn există încă din acele vremuri.

Por Bazhyn: cetatea de pe ape

Ceva mai târziu, rusul Vajnstejn, împreună cu o echipă de arheologi, au excavat insula, descoperind foarte multe elemente chinezești, caracteristice dinastiilor Tang şi Sui. Descoperirea sa venea în contradicție cu ceea ce deja se cunoștea despre ruine. Pentru a elucida misterul, în anul 2007, un proiect de cercetare a fost pus la punct de către specialiști ruși, împreună cu studenți ai Universității de Stat din Moscova.

Aceştia au desfăşurat căutări în regiune, şi au putut conchide faptul că fortăreața a fost construită între anii 770 şi 790. În prezent, cetatea de pe ape stă să ajungă pe fundul oceanului, din cauza faptului că structura se află pe un strat de permafrost, predispus topirii.

Sursă foto: Flickr


Citește și alte articole asemănătoare
Derinkuyu, oraşul subteran în care ar fi trăit cândva peste 20000 de oameni


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *