În anul 1812, la doar doi ani de la apariția primei şcoli de profil pedagogic din Europa, în Arad avea să fie construită prima preparandia din Transilvania, sub denumirea de Şcoala Pedagoghicească Greco-Ortodoxă Neunită Românească Arad. La acea vreme, institutul din Arad era unul dintre cele patru existente în întreaga Europa, unde urmau să se formeze viitori învățători.

Deschiderea cursurilor se face sub directa supraveghere a directorului Dimitrie Țichindeal, fondator al școlii. Există o contradicție între sursele disponibile, atunci când vine vorba de numărul celor înscriși la cursuri, în primul an. Cert este faptul că erau cel puțin 65 de persoane înscrise, iar cursurile erau ținute de patru profesori, unul dintre profesori fiind chiar directorul şcoli, Dimitrie Țichindeal.

În anul 1822, la zece ani de la apariție, şcoala îşi schimbă denumirea, devenind Institutul Preparandial Pedagogic. Orașul Arad devenea încet, dar sigur, centrul cultural al ardealului, odată cu înfiinţarea în Arad a primei şcoli în limba română pentru pregătirea învăţătorilor şi a preoților.

Preparandia din Arad, primul institut pedagogic din Transilvania
Preparandia din Arad. Sursă foto: wikipedia.org

Cu ajutorul celor patru profesori, promotori ai spiritului românesc, influențele sârbești şi maghiare aveau să se diminueze. O altă contradicție între surse găsim şi atunci când vine vorba de anul în care Institutul Pedagogic se unește cu Institutul Teologic, devenind Institutul Pedagogic-Teologic Arad.

Înainte ca acest lucru să se producă, Dimitrie Țichindeal este îndepărtat de la catedră, pe motiv că susținea ideea de a organiza învățământul pe baza principiului progresului națiunii române, şi nu pe unitatea credinței ortodoxe, aşa cum se dorea.

În anul 1927, la mai bine de un secol de la înființare, numele lui Țichindeal este inclus în numele instituției, urmând ca aceasta să se numească Şcoala Normală Ortodoxă Română de Stat “Dimitrie Ţichindeal”. Denumirea a suferit noi modificări, odată cu încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, numele fondatorului fiind din nou scos.

Din anul 2013, institutul funcționează sub denumirea Colegiul Naţional “Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” Arad. În vechea clădire, în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, a fost inaugurat, în anul 2012, un muzeu al învățământului.


Citește și alte articole despre educație
○ Părere despre facultate, din partea celui ce a renunţat până acum de trei ori