Majoritatea speciilor de șerpi de pe teritoriul României nu sunt veninoase şi nici agresive, singurele excepții fiind: vipera comună (specie preponderent găsită în arcul carpatic), vipera cu corn (întâlnită în zona de sud-vest a țării) şi vipera de stepă (rară, găsită în Ardeal, Delta Dunării sau în nordul Moldovei).

Deşi veninul acestor trei specii de viperă nu este neapărat letal, vizita la camera de gardă a celui mai apropiat spital este obligatorie şi se va face cât mai repede posibil, pentru a se evita astfel posibile complicații. Medicul de gardă va examina mușcătura, urmând ca în regim de urgență să se dezinfecteze rana şi să se administreze tratamentul anti venos.

Până să ajungem cu pacientul la spital, sau până la venirea Ambulanței, este bine de știut că putem interveni, iar măsurile de prim ajutor pot reduce complicațiile şi pot atenua simptomele.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem după apelarea Serviciului 112 este să îl liniștim pe cel mușcat, pentru a evita creșterea pulsului, astfel fiind împiedicată răspândirea rapidă a veninului către organe. Se poate administra şi aspirină, dacă cel în cauză nu suferă de vreo afecțiune ce ar face contraindicată administrarea acestui medicament. Dezinfecția locală a plăgii poate fi făcută chiar de către noi, asigurându-ne însă că nu îi vom provoca mai mult rău decât bine.

Dacă pacientul a fost mușcat prin haine, acestea vor fi îndepărtate, existând posibilitatea ca veninul să rămână pe haină, şi astfel să pătrundă în sistemul venos. În cărțile de specialitate din urmă cu mai bine de patru decenii se recomanda aplicarea garoului, arderea locului mușcăturii cu un metal sau sugerea veninului, lucruri care în ziua de astăzi sunt contraindicate.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Primul ajutor în cazul unei hemoragii externe