Istoria premiilor Oscar, acordate pentru excelenta in domeniul realizarilor cinematografice, decernate anual de Academia Americana de Film incepe la data de 16 mai 1929.

Hotelul “Hollywood Roosevelt” era locul unde avea sa se desfasoare prima ceremonie de acordare a premiilor, iar castigatorii acelei prime editii erau deja stiuti, la data organizarii.

Aproape trei sute de persoane au fost prezente, fiecare invitat platind suma de cinci dolari pentru invitatie.

Emil Jannings este numele primului actor principal castigator al premiului Oscar, pentru rolul sau in filmele The Last Command si The Way of All Flesh.

Warner Bros si Charlie Chaplin au primit, de asemenea, din partea organizatorilor, premii speciale la aceasta prima editie.

O particularitate a acelor prime decernari este acordarea de premii in doua categorii, care au fost retrase in editiile urmatoare; pentru “Cea mai buna productie unica si de calitate artistica” si “Cel mai bun titlu”.

In anul 1929, la prima editie a premiilor Oscar, entuziasmul publicului a surprins organizatorii, ceea ce a facut ca din anul urmator ceremoniile sa fie transmise la radio, editia din 1929 ramanand singura din istorie netransmisa publicului larg.

In anul 1953 se transmite pentru prima oara pe micile ecrane ceremonia in care aveau sa se ofere premiile pentru filmele din precedentii doi ani.

Transmisia din acel an nu era una internationala, ci doar pe teritoriul SUA si Canada, abia din anul 1969 transmisiile fiind internationale.


Citeste si alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ Ziua familiei in Romania – 15 mai
○ Prima Scoala Veterinara de pe teritoriul Romaniei – 15 mai 1861