Medicina veterinara a luat nastere in Romania spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, odata ce beneficiile cresterii animalelor incepuse sa apara, iar aceasta activitate sa se intensifice.

Inceputurile acestui domeniu erau insa strans legate de medicina generala, neexistand o diferentiere clara intre cele doua domenii.

Necesitatea existentei unor specialisti in domeniul medical veterinar a obligat cadrele medicale sa se formeze profesional in Franta si Germania, doua dintre primele popoare care beneficiau de asistenta medicala veterinara.

Data de 15 mai 1861 reprezinta ziua in care medicina veterinara a devenit independenta, ziua la care se fondeaza prima scoala veterinara, cu un plan de invatamant propriu.

→ Aboneaza-te la newsletter pentru a primi articolele saptamanii pe e-mail!

Aceasta institutie a fost prima pe acest profil din Balcani, iar cursurile se desfasurau in sediul Facultatii de Medicina din Bucuresti, fondata de Dr. Carol Davila cu cinci ani in urma.

Progresul medicinei veterinare, ca si ramura independenta avea sa fie insa periclitat in primele doua secole, sacrificiile depuse de cadrele medicale, elevii si profesionistii veterinari ai scolii mentinand acest domeniu.

Abia in anul 1883, Scoala Veterinara fondata in 1861 avea sa primeasca suport din partea Ministerului Agriculturii, obtinand statutul de Scoala Superioara de Medicina Veterinara, dar si fonduri pentru construirea unui corp nou, unde sa se desfasoare studiile.

In anul 1921, in urma unui vot favorabil, Scoala Superioara de Medicina Veterinara devine Facultate de Medicina Veterinara, fiind prima facultate de profil din Balcani.

In prezent, in Romania exista patru facultati de stat in domeniul medicinei veterinare, la Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara.


Citeste si alte articole despre medicina
○ Anestezia, scurt istoric
○ Placebo, premiera medicala