După ce am explicat, pe scurt, şi pe înțelesul tuturor, cum se acordă primul ajutor în cazul unei hemoragii externe, ne continuăm proiectul “Învață să acorzi primul ajutor” şi vă vom vorbi despre cum se acordă primul ajutor în cazul unei crize epileptice. Crizele epileptice, ce pot părea foarte neobișnuite, agresive sau înfricoșătoare, îi pot pune în pericol integritatea persoanei aflată în criză, astfel că ajutorul nostru îi poate salva viața.

Primul ajutor în cazul unei crize epileptice este extrem de ușor de acordat, însă cel care ajută trebuie să aibă în vedere faptul că persoana în dificultate poate avea convulsii severe, de care nu trebuie să se teamă. În funcție de tipul crizei, persoana epileptică poate avea emoții puternice şi neobișnuite, poate suferi leziuni sau își poate pune în pericol sănătatea fizică, dacă aceasta își pierde cunoştința, sau dacă, spre exemplu, criza survine când aceasta conduce.

De această dată vom lua cazul cel mai comun, acela al unei crize generalizate, ce implică pierderea cunoștinței. Să luăm un posibil caz: suntem martori ai unei crize de epilepsie generalizate şi ne dorim să ajutăm bolnavul. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne asigurăm că pacientul poate respira. În cazul în care acesta poartă cravată, trebuie să slăbim cravata, sau să o înlăturăm.

Criza epileptica.
Sursă foto: voceapacientului.ro

Capul şi membrele pacientului trebuie protejate. Pentru a-i proteja capul, îi așezăm o pernă sau un material moale sub cap. În cazul în care pacientul este găsit pe stradă (asfalt), trebuie să ne asigurăm că nu se va răni de suprafața dură, în timpul crizei. Pacientul nu trebuie mutat (doar dacă există un risc iminent în locul în care acesta se află la începerea crizei), nu trebuie resuscitat şi nu trebuie să fie stropit cu apă.

Dacă este posibil, introduceți în gura pacientului un obiect moale pe care să îl puteți îndepărta ulterior, fără a exista riscul ca pacientul să înghită acel obiect sau ca acel obiect să nu îi permită să respire corect. Imediat ce criza a trecut, pacientul trebuie să fie așezat pe o parte, pentru a nu se îneca, dar, în același timp, să poată respira corect şi să îi fie asigurat fluxul de sânge către creier. Odată ce criza se oprește, apelați Serviciul de Urgențe şi așteptați ca Ambulanța să ajungă la fața locului, timp în care liniștiți victima.

Sursă imagine principală: bodygeek.ro


Citește și alte articole despre medicină
○ Sindromul Maine, una dintre cele mai ciudate afecțiuni cu origine necunoscută