Învățăm să ajutăm în situațiile limită, atunci când, poate de noi depinde dacă viața celui aflat în dificultate se va prelungi sau nu. Folosindu-ne de toate informațiile medicale de care dispunem, vă vom oferi informații utile despre cum se acordă primul ajutor în diverse situații. Pe parcursul ultimelor două luni ale acestui an vom avea un număr de 15 articole în care vom explica cum se acordă primul ajutor, în diverse situații şi împrejurări.

Începem acest nou proiect marca Afluent cu una dintre cele mai comune probleme cu care ne putem confrunta, atât noi cât şi cineva din jurul nostru: hemoragia externă, scurgerea de sânge în afara organismului, în urma lezării unui vas sangvin. Fie că vorbim de o hemoragie arterială, venoasă sau capilară, primul ajutor este necesar să se acorde într-un mod eficient, în timp util.

În primul rând, odată constatată o pierdere de sânge, este obligatoriu să depistăm locul de unde provine această sângerare, dar şi tipul hemoragiei cu care ne confruntăm. Înainte de a face acest lucru, victima trebuie așezată în poziția Trendelenburg. După aceea, în funcție de tipul hemoragie şi de gravitatea acesteia, vom ști dacă este necesară apelarea serviciului de urgențe.

Poziția Trendeleburg
Poziția Trendeleburg. Sursă foto: aneskey.com

În cazul hemoragiei arteriale, vorbim de o cantitate considerabilă de sânge pierdută, astfel că apelarea serviciului de urgență este obligatorie. În tot acest timp, salvatorul poate acorda primul ajutor, prin comprimarea plăgii cu ajutorul pansamentelor sterile, a sulurilor de tifon sau a pânzei. Nu se folosește plastic sau hârtie şi nu se folosesc materiale ce nu sunt sterile.

Dacă hemostaza provizorie nu se poate efectua, iar sângerarea continuă, se poate aplica garoul, în cazul unei plăgi masive la nivelul membrelor. Dacă nu avem la dispoziție o trusă de prim-ajutor care să conțină un garou, putem improviza unul, preferabil dintr-un tub de cauciuc elastic sau din orice alt material flexibil neelastic. Rolul garoului este acela de a întrerupe temporar circulația sângelui într-o regiune a corpului, prin comprimarea arterei principale a unui membru.

Aplicarea garoului.
Aplicarea garoului. Sursă foto: wikipedia.org

Garoul se aplică deasupra cotului, la nivelul brațului, în cazul unei hemoragii cu localizare la nivelul membrului superior, sau deasupra genunchiului, la nivelul coapsei, în cazul unei hemoragii a membrului inferior. Sub garou se aplica o fașă de tifon, cu un rol dublu. Este obligatoriu ca salvatorul să își noteze ora şi minutul la care a aplicat garoul, pentru a putea comunica aceste date serviciului de pe ambulanță, odată preluată victima. Garoul nu poate fi menținut mai mult de două ore, iar la fiecare 15-20 de minute acesta trebuie slăbit.

În funcție de particularitatea fiecărui caz, modalitatea de acordare a primului ajutor poate suferi modificări. Spre exemplu, în cazul unei sângerări cauzate de ruperea unui os, care perforează pielea, primul ajutor nu mai presupune ca salvatorul să apese pe rana victimei.

Sursă imagine principală: farmaciiledona.ro