Procedura de transplantare cardiacă, studiată şi menționată pentru prima oară încă din anul 1907, de către profesorul american Simon Flexner, devine posibilă din anul 1964, însă cu rezultate nesatisfăcătoare. Renumitul medic James Hardy, cunoscut ca fiind primul medic ce a reuşit un transplant de plămâni, a fost şi primul care a realizat un transplant cardiac.

În lipsa unui donator uman, Hardy se folosește de inima unui cimpanzeu, cu care înlocuiește cordul unui pacient. Procedura nu avea să fie o reușită, noul cord oferindu-i pacientului său doar o oră şi jumătate de viață.

Primul transplant ce implică implementarea unui cord uman a fost realizat în anul 1967, de către medicul african Christiaan Barnard, viața pacientului său fiind prelungită cu 18 zile.

La 32 de ani distanță, pe 24 octombrie 1999, medicul cardiolog Şerban Brădișteanu, împreună cu profesorul Radu Deac, au realizat primul transplant cardiac în România, la Spitalul Clinic de Urgența Floreasca din București.

Asistată chiar de către fratele medicului Christiaan Barnard, echipa medicală i-a oferit o nouă șansă la viață unui tânăr de doar 23 de ani ce suferea de cardiomiopatie dilatativă. Modalitățile de implementare s-au modificat de-a lungul timpului, progresul medicinei mărind perioadă de viață a pacienților cu un nou cord.

Procedura se realizează în prezent cu mult mai multă acuratețe, viețile pacienților fiind prelungite cu aproximativ cincisprezece ani, de aproape douăzeci de ori mai mult decât în urmă cu patru decenii.


Citește și alte articole despre medicină
○ Gheorghe Marinescu: neurologul român, fondator al Școlii Românești de Neurologie