În încercarea de a acapara clienți fără un efort foarte mare, multe companii aleg să achiziționeze anumite servicii, pe care aceştia le consideră profitabile. Același lucru se întâmplă şi atunci când vorbim despre o idee, pusă sau nu în practică. Atunci când vorbim de companiile mari, de cele mai multe ori acestea preferă să se folosească de ideile altora, însă fără a plăti. Precum orice altă companie informatică de pe piață, Google a încercat de-a lungul timpului să implementeze într-un format propriu proiecte deja existente şi foarte de succes. Într-un final, acestea au eșuat şi au fost retrase din circulație.

Google Notebook

Unul dintre cele mai vechi proiecte ale celor de la Google este serviciul notebook, lansat inițial în anul 2006. Notebook-ul Google le permitea utilizatorilor să salveze informații direct de pe browser, în timpul un sesiuni. Informațiile erau salvate şi puteau fi mai apoi partajate şi altor utilizatori. Viziunea celor de la Google nu era una tocmai clară, motiv pentru care nici serviciul nu a fost primit cu urale. În anul 2009, Google a oprit dezvoltarea serviciului, pentru ca în anul 2012 să îl închidă definitiv. Toate datele existente în Notebook au fost apoi transferate în Google Docs.

Google Helpout

Considerat în prezent unul dintre cele mai interesante proiecte ale celor de la Google, serviciul a eșuat lamentabil, din cauza unor inconveniențe minore. Google Helpout era un serviciu destinat să ajute oamenii în timp real, prin intermediul unui flux live de videoclipuri, oferite de către provideri, la cerere. Așadar, era vorba de o consiliere live, pe diverse teme şi domenii. Faptul că plata către provideri se putea face doar prin intermediul Google Wallet i-a făcut pe foarte mulți dintre oameni să renunțe înainte de a-şi crea un cont. În luna aprilie a anului 2015, Google Helpout a fost închis.

Picasa

Google a achiziționat Picasa în anul 2004, la doar doi ani de la lansarea oficială a aplicației. Prin intermediul acestui serviciu, Google ar fi permis utilizatorilor să-și organizeze fotografiile online. În anul 2016, aplicația a fost retrasă, ca urmare a lansării Google Photos, un nou serviciu de partajare a fotografiilor. Cu toate acestea, utilizatorii Picasa au fost notificați despre faptul că fotografiile lor nu vor dispărea, ci vor apărea automat în Google Photos.

Google Moderator

Un alt proiect ambițios al companiei americane a fost şi Google Moderator, văzut inițial ca pe un instrument de monitorizare a opiniilor. Prin intermediul serviciului, oricine avea posibilitatea de a clasifica întrebările şi sugestiile celorlalți utilizatori. Însuşi președintele Obama a folosit Google Moderator, într-o dezbatere publică, fiind atrași pe această cale peste un milion de utilizatori. Deşi ar fi putut avea mai mult succes, Google Moderator a fost închis în anul 2015.

Google+

Dacă notebook-ul reprezintă unul dintre cele mai vechi proiecte ale companiei americane, Google+ este unul dintre cele mai noi servicii. Google+ continuă să existe chiar şi în prezent, asta deşi după şapte ani de la lansare rezultatele notabile întârzie să apară. Acest serviciu imită la perfecție platforma socială Facebook. Nu este pentru prima oară când cei de la Google încearcă să ia fața rețelelor sociale. În anul 2010 a fost lansat Google Buzz, considerat inițial un mix între social media și mesagerie. Dupa doar doi ani, serviciul a dispărut.


Citește și alte articole asemănătoare
Google Soli, tehnologia viitorului