Poet, dramaturg, om de cultură, legionar, dar mai presus de toate, un român demn. Radu Gyr a fost unul dintre scriitorii care au folosit puterea cuvântului în lupta împotriva regimului comunist. Tocmai din acest motiv, o lungă perioadă din viața sa a fost închis în pușcărie, unde poetul a continuat să scrie, deşi era conștient care vor fi urmările. Radu Gyr trebuie să reprezinte un model pentru fiecare dintre noi, chiar şi în prezent, la mai bine de două decenii de la căderea comunismului.

Radu Demetrescu-Gyr s-a născut în anul 1905, în oraşul Câmpulung-Muscel, însă întreaga sa viață a petrecut-o departe de oraşul natal. Încă de la vârsta de trei ani, familia acestuia se mută în Oltenia, în oraşul Craiova, acolo unde tatăl său lucra. Ambii săi părinți erau cunoscuți publicului, datorită faptului că lucrau exclusiv cu public. Tatăl său era un cunoscut actor, iar mama sa era o muziciană cu origini germane. Radu Gyr a avut parte de o educație culturală bine aleasă, încă din primii săi ani de viață devenind pasionat de poezie şi muzică. După cum acesta relata, această pasiune i-a fost insuflată de mama sa, pe care o caracteriza ca fiind “inteligentă, spirituală şi îndrăgostită de tot ce este artă”.

Începe să scrie poezii încă de la vârsta de 10 ani, iar la vârsta de 14 ani publică poemul istoric În munți, în revista Liceului Carol I, acolo unde studia. Pe timpul liceului, în sufletul poetului ia naştere un sentiment naționalist înălțător, ce avea să se materializeze la puțin timp de la încheierea liceului. În anul 1924 își face debutul editorial, cu volumul de poezii Liniști de schituri, sub îndrumarea poetei Elena Farago. În același an se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, unde avea să întâlnească câțiva oameni pe care poetul adesea i-a amintit în scrierile sale. Pe timpul facultății avea să o cunoască pe Flora, cea care avea să îi devină soție, în anul 1927 şi care avea să rămână alături de el pe tot parcursul vieții.

Radu Gyr: 113 ani trecuți de la nașterea celui poreclit "poetul temnițelor"

La vârsta de 25 de ani află de suferințele la care erau supuși românii care nu cooperau cu sistemul. De asemenea, alege să ia legătura cu căpitanul Mișcării Legionare, Corneliu Codreanu. În următorii ani începe colaborări cu reviste autohtone naționaliste, unde publică studii critice la adresa clasei politice. Radu Gyr avea să devină un important membru al Mișcării Legionare, în anul 1938 devenind chiar comandant legionar. În anul următor, odată cu creșterea numărului de membrii ai mișcării, Radu Gyr, împreună cu alți intelectuali, sunt arestați la ordinul lui Carol al II-lea. Pentru tânărul poet avea să fie doar începutul unei vieți trăite departe de familie, în lagărele din România. Radu este închis la Tismana, în lagărul înființat de către Ion Antonescu, chiar într-o mănăstire.

După doar un an petrecut în lagăr, legionarii sunt eliberați la ordinul lui Antonescu, devenit între timp conducător al României. Ca mai toți legionarii, Radu este pus pe o funcție înaltă, cea de Director a Teatrelor în cadrul ministerului de resort. În scurta perioadă în care ocupă această poziție, se construiește primul teatru evreiesc din lume, în urma demersurilor sale. În urma unor neînțelegeri între Antonescu şi Horia Sima, devenit din 1940 lider al legionarilor, Gyr este din nou condamnat la pușcărie, la fel ca şi toți ceilalți legionari. De această dată, sentința avea să fie mult mai cruntă: în urma deciziei judecătorilor, Radu urma să petreacă 12 ani întemnițat. Pe perioada următorului deceniu, Radu este trimis la luptă, unde este grav rănit.
Poeme de război, volumul publicat în anul 1942, a fost scris de către poet chiar pe front.
În anul 1944 primește o nouă condamnare, deşi abia era capabil să mai poarte o discuție. Sentința finală stabilește ca Radu să facă 12 ani de muncă silnică, în condiții improprii. Își petrece următorii 11 ani în pușcărie, fiind eliberat cu un an mai devreme, în urma deciziei lui Gheorghiu Dej. După doar trei ani, în anul 1958 Radu Gyr este din nou arestat, în urma unei înscenări puse la punct de comuniști. De această dată, este condamnat la moarte, într-o primă instanță, pentru ca apoi această decizie să fie schimbată, iar Radu să fie condamnat la muncă silnică pe viață. Într-un final, şi cea de a doua sentință a fost schimbată, poetul fiind condamnat într-un final la alți 25 de ani de închisoare.

În anul 1963, după doar șase ani petrecuți după gratii, Radu Gyr este eliberat, în urma amnistiei generale. Mai bine de două secole le-a petrecut în spatele gratiilor, însă acest lucru nu l-a oprit din scris. Viața acestui om a fost compromisă de interesele unor oameni care au sfârșit însă mai crunt decât el. Credința sa a fost mai presus de puterea celorlalți. Astăzi, la 113 ani de la nașterea poetului, orice român trebuie să își aducă aminte de cine a fost Radu Gyr. În încheierea articolului vă lăsam una dintre poeziile sale, pe care poetul o aprecia cel mai mult, după spusele fiicei sale.

Poezie Radu Gyr.
Sursă foto: marturisitorii.ro

Sursă foto: adevarul.ro


Citește și alte articole asemănătoare
7 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, poetul care a pus bazele Cenaclului Flacăra