Turneul de la Cincinnati, ce se va desfășura în această săptămână, vine cu o schimbare importantă la vârful clasamentului ATP. Rafael Nadal, jucătorul aflat în prezent pe poziţia secundă, îl va detrona pe Andy Murray, cel ce ocupă prima poziţie.

Astfel, profitând de retragerea de ultimă oră a lui Roger Federer, ibericul nu va avea un competitor la poziţia de lider, cel puţin nu în această săptămână. Rafael Nadal revine pe prima poziţie a tenisului mondial, la trei ani distanţă de la ultimul moment în care ocupa acest loc.

Atât Andy Murray cât și Roger Federer vor încerca să îi sufle acest prim loc spaniolului, iar turneul de Mare Șlem de la US Open este hotărâtor, ordinea la final de an a clasamentului putând fi alta, oricare dintre cei trei sportivi având șansa de a termina anul pe primul loc.

În momentul actual, distanţa dintre cei trei este aproape nesemnificativa, Nadal depășindu-și competitorii cu 325, respectiv 330 de puncte. Această distanţă se poate mări însă în cazul unei victorii a lui Nadal la Cincinnati, devenind de 1315, respectiv 1320 de puncte.

Astfel, Nadal și-ar putea obliga contracandidații să câștige turneul de la US Open, pentru a-l mai putea depăși. Principalul favorit la poziţia de lider la final de an este, în continuare, Roger Federer.

În condiţiile în care elveţianul nu a participat la US Open în sezonul trecut, acesta nu are de apărat puncte, astfel că simpla sa prezenţă în finală l-ar putea duce pe primul loc, cu condiţia ca această finală să nu fie disputată în compania lui Nadal ori a lui Murray.

Andy Murray, de partea cealaltă, are de apărat sfertul de finală din sezonul trecut, astfel că britanicul trebuie să realizeze o performanță mai bună decât cea din 2016, pentru a acumula puncte.

În cazul în care Rafael Nadal își adjudecă trofeul turneului de la Cincinnati, singura variantă prin care Murray ar putea reveni pe primul loc în clasamentul mondial ar fi prin câștigarea US Open.

Sursă foto: SkySports


Citește și alte articole despre tenis
○ Regele tenisului mondial împlinește 36 de ani