În anul 1950, în cea de a 36-a ceremonie de acordare a premiilor Nobel pentru Pace, americanul Ralph Johnson Bunche primește cea mai importantă distincție acordată la nivel internațional. Născut în anul 1903, în Detroit, Michigan, Bunche a fost președinte al Departamentului de Științe Politice de la Universitatea Howard, funcție pe care a ajuns încă de la vârsta de 25 de ani, şi pe care a ocupat-o până în anul 1950.

În același timp, cu un deceniu în urmă, în timpul celui de al doilea război mondial, Bunche a lucrat la Oficiul Serviciilor Strategice în calitate de analist social senior. De asemenea, Bunche a avut o importantă contribuție la studiul sociologului Gunnar Myrdal despre rasismul din S.U.A.

Începând cu anul 1947, Bunche a fost implicat în încercarea de a rezolva conflictul dintre arabii şi israelienii din Palestina. Un an mai târziu a călătorit în Orientul Mijlociu, pentru a încerca să medieze conflictul. Alături de Bunche s-a aflat contele suedez Folke Bernadotte, asasinat în acel an în Ierusalim, de către un grup de evrei extremiști. În urma morții acestuia, Bunchr devine principalul mediator al ONU pentru medierea acest conflict.

Bunche reuşeşte să ducă la bun final negocierile pentru pace dintre israelieni şi arabi din Palestina, iar pentru acest lucru avea să primească premiul Nobel pentru pace, în anul 1950, devenind astfel primul om de culoare premiat de către comitetul norvegian. Bunche a fost numit subsecretar general al Organizației Națiunilor Unite în 1968, funcție pe care a ocupat-o doar pentru câteva luni. În luna decembrie a aceluiași an, Bunche moare în urma complicațiilor date de diabet.

Sursă imagine principală: thefamouspeople.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Victor Babeș, unul dintre cei mai mari bacteriologi ai lumii