Se spune adesea despre câinii din rasa Border Collie faptul că sunt cei mai inteligenţi câini, ceea ce constituie adesea motivul principal pentru care un viitor stăpân alege să își achiziţioneze un animal din această rasă.

Inteligenţa, dar și devotamentul de care dau dovadă, îi propulsează adesea pe aceștia în topul preferinţelor noilor proprietari. Deși proporţiile acestei rase canine nu sunt deloc unele de speriat, ajungând la un maximum de 56 de cm și o greutate ce nu depășește 20 de kg, Border Collie este un câine foarte puternic și curajos.

În ciuda faptului că nu impun teama, își vor proteja stăpânul precum un rottwailer, fiind recunoscuţi pentru devotamentul și afecţiunea pe care o poartă stăpânului ori familiei din care fac parte.

Postura sa impune totuși teama în rândul multor animale, chiar dacă nu și în rândul oamenilor. Nefiind predispuși la afecţiuni genetice, fiind una dintre cele mai rezistente și mai puţin sensibile rase, în faţa unor probleme de ordin medical, adesea câinii Border Collie depășesc vârsta de 12 ani, media de 12-14 ani de viaţă a acestora fiind printre cele mai mari între rasele ce trec de 15 kg.

Un alt motiv pentru care am putea spune că un Border este varianta perfectă de câine este alimentaţia acestuia. Vorbim de câini nu foarte pretenţioși, costurile pentru hrana lor nefiind tocmai mari.

Unde să mai adăugăm faptul că aceste patrupede sunt mereu gata de mișcare, fiind printre cele mai ușor de dresat?


Citește și alte articole scrise de Mihai Teodorescu
○ Oprah Winfrey: de la traiul sărăcăcios la cele trei miliarde de dolari