În data de 30 noiembrie 1939, la puțin timp de la începerea celui de Al Doilea Război Mondial, conducătorul sovietic Iosif Stalin decide să atace Finlanda, fără să estimeze însă proporțiile pe care această bătălie le va lua. Mai bine de jumătate din efectivul Armatei Roșii, aproximativ 600.000 de soldați, atacă Finlanda, țară a cărei defensivă era asigurată de un efectiv de trei ori mai mic. O mare parte din soldații sovietici erau însă lipsiți de experiența războaielor, astfel că finlandezii au avut ocazia să își arate clasa.

Deşi erau depășiți categoric, din toate punctele de vedere, finlandezii au oferit o replică ce nu putea să fie anticipată de sovietici. Armata Roșie suferă pierderi masive, atât din punct de vedere al efectivelor de luptă, cât şi al imaginii acestei temute armate. Peste 140.000 de soldați sovietici își pierd viața, un număr de șase ori mai mare decât al finlandezilor care au pierit în urma Războiului de Iarnă. Acestora li se adaugă aproximativ 187.000 de soldați răniți sau capturați, față de doar 45.000 din armata finlandeză.

Războiul de Iarnă: armata finlandeză oferă o replică neașteptată sovieticilor
Trupe finlandeze pe schiuri în nordul Finlandei, ianuarie 1940. Sursă imagine: wikipedia.org

Dorința lui Stalin de a captura Finlanda până la finalul anului se transformă într-o necesitate de a-şi păstra efectivele armatei în viață. Deşi suferă pierderi masive, armata Uniunii Sovietice depășește defensiva finlandeză, în luna martie obligându-i pe aceştia să semneze Tratatul de Pace de la Moscova, în urma căruia Finlanda cedează Uniunii Sovietice 10% din teritoriul național.

În timpul celor aproape patru luni de confruntări, lunetistul finlandez Simo Häihä a reuşit să doboare 505 soldați sovietici, devenind astfel cel mai prolific lunetist din istorie. Condițiile aproape imposibile în care a operat, în timpul iernii, pe temperaturi de sub douăzeci de grade Celsius, au creat o legendă în jurul acestui om. Moartea albă, aşa cum a fost poreclit Symo, a primit omagiile celor mai importanți oameni din Finlanda, iar în onoarea sa grupul suedez de muzicieni de la Sabaton a compus şi o melodie.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Bătălia de la Castillon: ultima confruntare din războiul de 100 de ani