Cunoscut sub pseudonimul de Tinkode, Răzvan Cernăianu este un tânăr din Drobeta Turnu Severin, a cărui pasiune pentru calculatoare l-a condus pe drumul pentesting-ului, o profesie ceva mai puţin cunoscută în România.

Pentesting (penetration testing) constă în accesarea autorizată a unui sistem informatic, căutându-se eventuale deficienţe de securitate. Astfel se poate ajunge la caracteristicile sistemului ori la date ce nu ar fi trebuit să fie transmise de către administrator.

Doar că profesia de pentesting nu este disponibilă oricui, astfel că marea majoritate a celor pasionaţi de pentesting ajung la black hacking. Este și povestea lui Răzvan, cel ce reușea să descopere vulnerabilităţi în sistemele unora dintre cele mai importante site-uri globale, dar care făcea asta în mod neautorizat.

Printre ţintele românului s-au numărat site-urile NASA, Royal Navy, Pentagonul, Sun Microsystems, MySQL, Youtube, Google, CNN, Avast ori Orange.

Așa cum era de așteptat, interceptat de un alt hacker, Tinkode a fost prins, dar și arestat. Acest lucru se întâmpla în ultima zi a lunii ianuarie, în anul 2012, cu doar șapte zile înainte ca Răzvan să împlinească 20 de ani.

După trei luni petrecute în arest preventiv, Răzvan a fost eliberat, atingându-și poate obiectivul, acela de a se face cunoscut, numele românului ajungând la acel moment pe buzele multor realizatori media de pe întreg globul.

Răzvan lucrează în prezent la CyberSmartDefence, companie la care este co-fondator.


Citește și alte articole asemănătoare
○ World Wide Web: 26 de ani de la apariţia a ceea ce noi cunoaștem sub acronimul „WWW”