Cu siguranță NU ai nevoie de mai mult de 2 minute pentru a citi acest articol. Însă din moment ce faci asta ești cel mai probabil o persoană care dorește să se dezvolte, să fie mai bună, mai productivă și să ofere ceva celor din jur.

Poate ai auzit, sau poate acum vei auzi pentru prima dată, de „Regula celor 2 minute”. Și cel mai probabil te întrebi „cum naiba să faci o regulă pe baza timpului pentru a deveni mai productiv?!”. Ei bine, foarte simplu, pentru că de multe ori în mai puțin de 2 minute, poți schimba un întreg traseu. Fie că vorbim despre traseul profesional, fie că vorbim despre traseul personal. Până la urmă ambele fac parte din viața noastră și deși sunt diferite se întrepătrund pe toată durata ei.

Despre această regulă amintesc majoritatea psihologilor, însă, cel mai bine, este explicată în celebra carte a lui David Allen, „Getting Things Done”, pe care îți recomand să o treci pe lista de lectură, dacă nu ai citit-o deja.

„Regula celor 2 minute” se spune că își are originile în primul principiu al mecanicii, scris de Isaac Newton în 1687 în cartea sa, „Principiile matematice ale filozofiei naturale”, în care ne spune că „Un obiect, fie rămâne în repaus sau continuă să se miște la o viteză constantă, cu excepția cazului în care este acționat de o forță externă.” Mai concret, obiectele ce sunt în mișcare, tind să rămână în mișcare, iar cele în repaus tind să rămână în repaus.

If it can be done in less than two minutes, do it now.
If it can be done in less than two minutes, do it now. Sursă foto: wallpapersite.com

Această regulă funcționează la fel de bine atât pe obiecte, cât și pe oameni, respectiv pe obiectivele umane, fie că sunt mari sau mici. Odată ce începi ceva, este mult mai ușor să menții un ritm, să continui să faci acel lucru, decât să o iei mereu de la capăt. Consumi mai puține resurse dacă lucrezi zilnic, puțin câte puțin la obiectivul tău, decât dacă vrei să faci totul dintr-o dată.

Indiferent dacă ești elev, student, antreprenor, sau un simplu om ce dorește să fie cea mai bună versiune a sa, trebuie să știi că pentru a reuși, trebuie să fii o persoană organizată. Nu poți ajunge prea departe dacă în viața ta este prezentă dezordinea, sau și mai rău, dacă viața ta este un haos complet.

Un prim pas necesar să îl faci pentru a avea succes în ceea ce îți propui sau faci deja, este să nu mai amâni nimic din ce poți face acum. Pentru că, să fim serioși, toți avem tendința de a amâna anumite lucruri ce la prima vedere par atât de banale…

Un exemplu des întâlnit la psihologi este cel cu hainele: este mai ușor să le arunci undeva decât să le pui la locul lor. Ai impresia că economisești timp, dar de fapt faci exact contrariul. Le arunci azi, le arunci mâine și camera ta devine o dezordine totală iar apoi te trezești că ai nevoie de cel puțin o jumătate de oră să faci curățenie.

Și acum nu am să te obosesc cu teorii de psihologie, însă nu uita că nu ai nimic de pierdut dacă încerci. Încearcă să fii mai organizat să nu mai amâni ceea ce poți face acum și vei vedea cum treptat te vei apropia și mai mult de obiectivele tale și cum vei fi mai aproape cu cel puțin 2 minute de ceea ce îți dorești!

Sursă foto: thebalance.com


Citește și alte articole scrise de Andreea Ștefan
○ Succesul începe de la verbul „a crede”