În luna februarie a anului 1917, la trei ani distanță de la votul ce decidea implicarea Rusiei în Primul Război Mondial, un grup de persoane din Petrograd porneşte un protest spontan ce avea să se transforme într-o bătălie de opt zile cu forțele de ordine țariste.

Revoluția din februarie s-a încheiat cu detronarea țarului Nicholas al II-lea, considerat vinovat pentru pierderile suferite de ruși în timpul războiului. În urma detronării țarului, un guvern provizoriu format din bancheri şi avocați, fără o foarte mare experiență de conducere, preia puterea în Rusia. Acest guvern nu reuşeşte să scoată țara din război, astfel că la mai puțin de un an distanță este detronat.

Cel responsabil de detronarea guvernului este revoluționarul rus cu viziuni marxiste, Vladimir Lenin, liderul partidului bolșevic, singurul care pledase împotriva intrării Rusiei în Primul Război Mondial. Lenin a insistat asupra necesității impunerii terorii şi violenței, văzute de acestea ca singurele variante de luptă împotriva puterii politice.

Centrul orașului Moscova în urma luptelor de stradă.
Centrul orașului Moscova în urma luptelor de stradă. Sursă foto: wikipedia.org

Era luna septembrie a aceluiași an 1917, când partidul bolșevic devine majoritar în Consiliul Soviet. La doar o lună distanță are loc lovitura de stat, încheiată fără un conflict militar violent. Ajutat de serviciile secrete germane, după cum notează istorici ai vremii, Lenin reuşeşte lovitura de stat în urma căreia preia puterea.

Palatul de Iarnă este ocupat de Lenin şi armata formată şi condusă de către acesta, iar sovietul Deputaților Muncitorilor, Soldaților și Țăranilor preia puterea, în urma celui de al doilea congres.

Urmările sunt cele cunoscute, poate cea mai importantă pe termen scurt fiind chiar ieșirea Rusiei din război, în urma semnării tratatului de pace de la Brest-Litovsk, în anul 1918, în condiții dezavantajoase pentru ei, dar şi formarea celebrei Armate Roșii.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole despre istorie
○ Bătălia de la Trafalgar, poate cea mai mare victorie a flotei britanice