În luna decembrie a anului 1986, Academia Suedeză, cea care acordă premiul Nobel pentru realizări excepționale în domeniul medicinei şi fiziologiei, anunță câștigătorul din acel an al celui mai prestigios trofeu acordat medicilor sau oamenilor de ştiință din întreaga lume. Rita Levi devine a doua femeie din istorie care primește această distincție, după americanca Barbara McClintock, premiată în anul 1983. Între 1983 şi 1986, numărul femeilor premiate în medicină şi fiziologie a fost același cu cel al bărbaților, un lucru excepțional pentru acea vreme.

Prin descoperirea factorilor de creștere al nervului, Rita Montalcini şi-a desăvârșit opera şi a încheiat o carieră absolut fabuloasă în neurologie. Rita Levi-Montalcini s-a născut în anul 1909 în regiunea Torino din Italia, dintr-o familie de evrei. Tocmai din acest motiv, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe perioada în care Benito Mussolini conducea țara, evreilor le-a fost îngrădit dreptul la muncă, astfel că Rita şi-a pierdut funcția de asistent în departamentul de anatomie al Universității din oraşul său natal.

neurochirurgul-evreun-rita-levi
Sursă foto: metode.org

Deşi s-a văzut obligată să studieze departe de spital, Rita nu a renunțat la medicină, făcând din baia de acasă un mic laborator, în care studia îndeosebi fibrele nervoase ale embrionilor păsărilor. Problemele pe care acestea le-a întâmpinat în cariera sa, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, sunt prezentate şi dezbătute în documentarul Death by Design/The Life and Times of Life and Times.

După o muncă de studiu de peste trei decenii, Rita a reuşit să descopere factorul de creștere a nervilor. Deşi premiată cu Nobel, Rita a continuat să desfășoare studii în domeniu, la vârsta de 84 de ani descoperind compusul endogen palmitoiletanolamid. Rita a dovedit că femeile pot practica medicina neurologică la fel de bine ca şi bărbații, contrazicând spusele unor medici autohtoni cunoscuți, dar nu la fel de capabili. Astăzi, la data de 30 decembrie 2017, se împlinesc cinci ani de la trecerea în neființă a ilustrului neurolog Rita Levi-Montalcini.

Sursă imagine principală: lastampa.it


Citește și alte articole asemănătoare
○ Jean-Paul Sartre şi refuzul său de a primi premiul Nobel