A început să scrie abia la vârsta de treizeci de ani, dar a devenit în scurt timp una dintre cele mai apreciate romanciere românce ale ultimelor decenii. Provenită dintr-o familie instărită, cu un tată avocat și o mamă profesoară, Rodica avea acces încă din primii ani de viaţă la toate mijloacele ce o puteau ajuta în dezvoltarea personală.

Nu dezvoltă o pasiune pentru literatură, imediat după finalizarea studiilor liceale, Rodica înscriindu-se la Facultatea de Drept, din dorinţa de a-l urma pe tatăl său, cel ce îi era exemplu, dar și idol al copilăriei sale.

Este însă exmatriculată, făcând parte din grupurile de studenţi din România ce au susţinut revolta populară anticomunistă din Budapesta. Ceva mai târziu, în anul 1967 reușește să își termine studiile la Facultatea de Știinţe Juridice, parte a Universităţii din București.

Rodica începe să publice scrierile sale odată cu anul 1969, la insistenţele soţului său debutând cu scenariul de film “Moartea semnează indescifrabil”, cel ce avea să îi aducă un succes neașteptat.

Surprinsă de impactul pozitiv, Rodica renunţă la practica în avocatură și începe să își dedice timpul scrisului. Orele sale de odihnă devin ore de plimbări nocturne, ori de zăbovit prin baruri, așa cum chiar ea povestea, inspiraţia venindu-i, în mod surprinzător, de la poveștile oamenilor simpli pe care îi întâlnea întâmplător în localurile bucureștene.

Stilul său, atât de carismatic, dar și optimismul debordant pe care îl afișa și în scrierile sale, au condus la vânzări record ale cărţilor sale. „Rodica Ojog-Braşoveanu avea un dar unic al comunicării; era autoritară şi irezistibilă, spontană, totuşi extrem de pedantă, atentă la ceilalţi, doritoare să afle, să înţeleagă.” (Florentina Chivu).

Spre finalul articolului, vă recomand cu drag seria Melania Lupu, care vă promit că nu o să vă dezamăgească.

Misterul, ce se păstrează până la ultimele pagini ale fiecărei cărţi, dar și modul în care anchetele ce o au în prim plan pe Melania se sfârșesc, face din această serie poate una dintre cele mai bune serii de romane poliţiste ce au fost vreodată scrise de un autor autohton.


Citește și alte articole despre literatură
○ Astăzi, lectură: Jane Eyre
○ Invitaţie la literatură: Mihail Drumeș și trei dintre operele sale fabuloase