Roger Federer, poate cel mai bun tenismen din toate timpurile, ajunge astăzi la a 36-a aniversare, iar numele său continuă să fie asociat cu tenisul de cea mai înaltă calitate.

Deși părea aproape imposibil, ţinând cont de vârsta sa înaintată, Federer a reușit din nou să revină în atenţia tuturor cu victoriile sale absolut fabuloase din acest an, cel în care a reușit să își adjudece două turnee de Grand Slam, dar și alte trei titluri ATP.

Practicând un joc ce ne aduce aminte de perioada sa de graţie, Federer a reușit prin aceaste victorii să urce până pe poziţia a treia în clasamentul mondial, peste Novak Djokovic, unul dintre adversarii săi de temut din perioada 2012-2015, cel ce l-a învins în trei finale de Grand Slam, dar care, în continuare, este departe de recordurile absolute stabilite de Roger.

Iar anul e departe de a se fi încheiat. Înaintea turneului de Grand Slam de la US Open, elveţianul se află la o distanţă de 1.205 puncte de britanicul Andy Murray, liderul mondial actual.

Federer și-a anunţat în această săptămână prezenţa atât la turneul de Mare Șlem de la Queens, cât și la Turneul 1000 de la Montreal.

În aceste condiţii, diferenţa de peste o mie de puncte pare îndeajuns de probabil să fie recuperată. Federer are șansa de a ajunge lider mondial la vârsta de 36 de ani, un ultim record absolut pe care acesta ar avea să îl stabilească, după o perioadă de cinci ani în care nu a mai ajuns pe acest loc.

De asemenea, pentru Federer pare ultimul turneu de Grand Slam pe care ar avea șanse reale să îl câștige, putând duce recordul său personal la 20 de titluri de Mare Șlem, un alt record ce e greu de crezut că va fi egalat în următoarele două decenii.

Oricât de imposibil ar părea ca Roger să menţină nivelul tenisului său din acest an și în anul următor, cert este că Federer nu se va retrage acum, prezenţa sa în turneele prestigioase din 2018 fiind extrem de probabilă și la cei 36 de ani pe care îi împlinește chiar astăzi.

La mulţi ani, maestre!

Sursă foto: usatoday.com


Citește și alte articole despre tenis
○ BRD Bucharest Open și-a stabilit câștigătorii