Muhammad Ibn Musa Al-Khwarizmi, pe numele său întreg, este fără dubi unul dintre cei mai de seamă matematicieni arabi, şi totodată un celebru savant, astronom, istoric, traducător şi scriitor. Al Khwarizmi a trăit în urmă cu mai bine de un deceniu, între anii 780-850, în Bagdad. A fost unul dintre cei mai importanți savanți ai vremii, motiv pentru care a fost cooptat de către califul Harun al Rashid pentru a-şi desfăşura cercetările la instituția de cultură pe care acesta o fondase, Clădirii Înțelepciunii.

Poate cel mai important tratat al acestuia este cel în care clasifică ecuațiile de gradul al II-lea, cu ajutorul figurilor şi elementelor geometrice studiate de către Euclid, cel care nu avea însă o viziune foarte clară asupra problemei ecuațiilor de gradul II. Lucrarea lui Al Khwarizmi, tradusă în latină cu numele de algebră, avea să fie considerată cea mai bună carte de matematică din toate timpurile.

În aceasta, matematicianul rezolvă ecuațiile cu ajutorul construcțiilor geometrice, şi nu utilizând calculul algebric. Pentru a-şi susține calculele, Al Khwarizmi a justificat calculele prin intermediul figurilor geometrice şi a noțiunilor formulele inițiate de către Euclid. Deşi nu oferea definiții extrem de clare, în stilul lui Euclid, Al Khearizmi a reuşit, prin originalitate şi profunzime, să devină “părintele algebrei”.

În secolul al XII-lea lucrările lui Al Khwarizmi au început să se răspândească în întreaga Europa, având un impact major asupra propagării matematicii pe acest continent, ajutând totodată matematicienii vremi să se dezvolte. Savantul a derulat activități de cercetare şi în domeniul opticii, astronomiei, trigonometriei sau geografiei. Este bine-cunoscut despre acesta şi faptul că a coordonat şi a scris Kitab – Surat, o carte de geografie ce conținea coordonatele a mai bine de 2000 de oraşe.

Sursă imagine principală: thefamouspeople.com


Citește și alte articole despre savanți
○ Ștefan Odobleja, savantul român ce a pus bazele ciberneticii