Povestea leului autohton incepea in jurul anului 1867, la data de 22 aprilie, atunci cand, in timpul domniei lui Carol I, Principatele Romane nu mai tin cont de interdictiile primite la precedentele incercari de a instaura propria moneda nationala si se promulga legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale.

La inceput erau folosite doar monede fabricate din aur, argint ori bronz, valorile acestora fiind diferite, de la 1 ban (moneda de bronz) pana la valoarea de 100 lei (moneda de aur).

Abia in anul 1881 aveau sa apara bancnotele, la un an de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, acestea avand valori de pana la 1000 lei. Aceasta metoda a fost impusa de lipsa de numerar, inca din anul 1877 fiind puse in circulatie “biletele ipotecare”, cu valori de pana la 500 lei.

Scoaterea lor din sistem s-a facut imediat cu aparitia Bancii Nationale, singura institutie ce avea dreptul de a emite bancnote de hartie si monede de metal.

In 1947, odata instaurat regimului comunist, moneda nationala se depreciaza semnificativ, ajungandu-se pana in punctul in care aveau sa apara bancnote cu o valoare de cinci milioane de lei.

La 26 ianuarie 1952 aveau sa se puna in circulatie noi monede si bancnote, la un report de 1 leu nou = 20 lei vechi.

Acestea aveau sa ramana in vigoare mai bine de trei decenii, pana la caderea comunismului.

Ultima emisie monetara, inaintea celei in forma actuala a fost facuta in anul 2000, atunci cand au fost prezentate monede de metal si bancnote de plastic, valoriile acestora incepand de la 1 ban (moneda) si un milion de lei (bancnota – intrata in Cartea Recordurilor, fiind bancnota cu cea mai mare valoare nominala din lume).

Leul romanesc, in forma sa actuala, a aparut la data de 1 iulie 2005, in urma unei reevaluari asupra monedei precedente, leul pierzand in urma denominarii patru zerouri.

Sursa foto: exchangeratecalculator.com