Fericirea este o stare mentală de bine, caracterizată de emoţii pozitive, induse întotdeauna de psihicul nostru. Conceptul de fericire poate fi înţeles ori caracterizat diferit, pentru fiecare dintre noi pozitivitatea fiind regăsită în activităţi diferite.

Se presupune că pentru a putea fi fericiţi e nevoie să evităm emoţiile negative. Cu toate acestea, emoțiile sunt mai mult decât o plăcere ori o neplăcere temporară. Ele pot fi importante, indiferent dacă sunt plăcute sau nu.

Așadar, este mai important să căutăm emoțiile plăcute, indiferent dacă acestea sunt valoroase pentru noi sau ar trebui să urmărim emoții care sunt valoroase pentru noi, chiar dacă acestea nu sunt plăcute?

Deși pentru un european ar putea induce o stare negativă, pentru un asiatic uciderea unui animal de curte produce emoţii absolut normale, poate necesare traiului său.

Este vorba despre emoţiile potrivite și despre felul in care este înţeles evenimentul în sine. Desigur, acesta nu este un exemplu plăcut, însă tocmai aceasta este baza articolului.

Urmărind culturile și diversele tipologii de oameni de pe întreg globul, înţelegem că emoţiile valoroase sunt mai presus de orice altceva și că ceea ce este plăcut pentru noi, poate fi ceva extrem de neplăcut pentru altcineva, doar fiindcă emoţia este dată de modul de înţelegere.

Spre exemplu, unii oameni pot fi mai fericiți dacă se simt mai nervoși, iar unii pot fi mai fericiți dacă se simt mai puțin nervoși. Unii pot fi mai fericiți dacă au bani, alţii pot fi fericiţi și fără bani.

De asemenea, unii oameni pot fi fericiţi pentru fericirea altora, alţii nu. Oamenii urmăresc, în general, emoțiile care sunt potrivite pentru ei.

Ceea ce contează pentru a fi fericit nu este doar ceea ce simți, ci și ceea ce vrei să simți.


Citește și alte articole despre fericire
○ Fericirea nu se bazează pe câți bani ai, ci pe cât de mult te bucuri de viață