Așa cum mulți știm, România a ratat din nou prezența la Campionatul Mondial de Fotbal, după încă o campanie de preliminarii ratată, cu un alt antrenor, de data aceasta, de altă naționalitate.

Germanul Christoph Daum este acum principalul vinovat pentru insuccesul naționalei, ori cel puțin, asta este opinia majorității. În locul acestuia este cerut un selecționer român, din motive ce nu sunt tocmai clare.

Despre Daum s-au spus multe de la venirea lui în România, însă extrem de rar s-a vorbit despre performanțele acestui om, într-o comparație de bun simț, cu posibilii selecționeri români.

Pe când antrena Vfb Stuttgart, Daum a reușit o performanță uluitoare, pentru un club ce în ultimele cinci sezoane nu reușise să urce mai sus de locul cinci. Cu Daum la cârma echipei, Stuttgart a câștigat campionatul Germaniei, primind doar 32 de goluri în 38 de etape.

Iar aceasta nu a fost singura performanță a lui Daum. Tot în Germania, însă la Bayer Leverkusen, acesta se clasează, alături de formația sa, de trei ori pe poziția secundă, în cele patru sezoane în care a antrenat aici.

Același Daum este cel ce a câștigat campionatul Turciei în trei rânduri, de două ori cu Fenerbache şi o dată cu Besiktas, dar și Cupa Turciei, pe când era antrenorul celor de la Besiktas.

Christoph Daum
Christoph Daum. Sursă foto: fotospor.com

Curios, unul dintre cei chemați să preia naționala României, Gheorghe Hagi, poate cel mai mare fotbalist din istoria României, deşi a antrenat în două rânduri Galatasaray, a reuşit să câştige un singur trofeu, Cupa Turciei, acesta fiind unicul său trofeu din cariera de antrenor până în sezonul trecut, când a câştigat campionatul României.

Vorbim de antrenori români lipsiți de performanțe, ce ar trebui să reconstruiască o echipă națională. Da, sigur, în calcul apar şi alți tehnicieni ce au câştigat campionatul României, fiind clasificați de presă ca antrenori de prim rang, fin cunoscători al campionatului intern.

Absolut, însă asta nu înseamnă că ar putea să conducă echipe pe cele mai înalte scene ale fotbalului. Vorbim de un campionat intern lipsit de calitate, decis în câteva rânduri de greșeli de arbitraj ori de penalizări acordate altor cluburi.

Nu vorbim de câștigători al unui campionat important, ci despre tehnicieni ce reușesc în campionate de mâna a doua, poate chiar a treia.

O altă speculație, văzută ca o variantă optimă, este chemarea la națională a celui ce a reuşit prezențe în mod constant în UCL, pe vremea când antrena Shakhtar.

Mircea Lucescu.
Mircea Lucescu. Sursă foto: uefa.com

Da, sigur, nimeni nu se uită şi în ce campionat evoluează Shakhtar, în ce condiții, ori care este diferența dintre ei şi restul cluburilor din prima ligă ucraineană.

În afara celor de la Dinamo Kiev, toate celelalte cluburi au un buget de cel puțin şapte ori mai mic decât Shakhtar.

Vreți un exemplu din prezent? Bernard, vedeta echipei Shakhtar, valorează 14 milioane de euro, cu 4 milioane mai mult decât întreg lotul celor de la FK Oleksandria, club ce ocupă locul patru într-un clasament al bugetelor, în acest sezon.

Atunci, ce e de făcut? Jucătorii să fie problema?

Păi când o să joace cu sufletul pentru culorile naționale?

Abia atunci vom avea performanțe, sau cel puțin vom pierde cu capul sus.

Sursă imagine principală: gsp.ro


Citește și alte articole despre fotbal
○ Analiză a grupei G: Steaua, alături de Plzen, Beer-Sheva și Lugano