Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat în decursul zilei de joi că există posibilitatea ca Serbia să adere la Uniunea Europeană, încă din anul 2023. Fără să ofere date foarte concrete, președintele sârb a vorbit mai pronunțat ca niciodată despre această posibilitate. Vučić a anunțat, de asemenea, că va avea o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, cel mai târziu spre finalul lunii decembrie a acestui an.

Printre temele pe care urmează să le abordeze se numără relațiile bilaterale dintre cele două țări, pentru o reconfirmare a bunei colaborări, politică, economică, dar există şi premisele unei discuții despre integrarea Serbiei în UE.

Declarațiile lui Vučić au venit în urma comunicatului lui Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene, cel care prevedea faptul că Serbia va putea face parte din UE din anul 2025. În scrisoarea trimisă de către Juncker președinților statelor Serbia şi Muntenegru, acesta prezenta planul pentru integrarea în UE a celor două state, în urma unei strategii foarte clară, pusă la punct încă de anul viitor.

Juncker a transmis o scrisoare de intenție şi către președinții Parlamentului European şi al Consiliului UE, cărora le prezenta, în aceeaşi termeni, intențiile sale. Sigmar Gabriel, ministrul de externe al Germaniei a anunțat, încă din vara acestui an, că Serbia va avea parte de susținerea Germaniei, în privința aderării în UE, însă doar dacă Serbia va continua reformele pe care le-a început.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Transparență: cuvântul de ordine în Finlanda