Acum, cand ne aflam intr-o criza politica tot mai accentuata data de dorinta de putere a unuia sau altuia dintre mai marii statului, coroborata cu amenintarile de ordin militar ce vin dinspre Rusia, armata Romaniei reprezinta inca un factor de stabilitate.

Lasand la o parte problemele si amenintarile de zi cu zi, sa ne indreptam putin atentia spre bobocii militari din colegiile militare nationale.

Astazi am avut ocazia si placerea sa fiu prezent in locul unde mi-am petrecut adolescenta si unde m-am format ca om. Este vorba despre Colegiul National Militar “Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc.

Numita “Cetatea de la poalele Raraului”, aceasta institutie pregateste an de an tineri cu caractere puternice in spiritul lui Stefan cel Mare, capabili si cu dragoste de tara.

Festivitatea a durat aproximativ o ora si douazeci de minute si a inceput cu prezentarea onorului si trecerea in revista a Generalului-Maior Marius Harabagiu – seful Statului Major al Fortelor Terestre.

Sfarsit de an in Colegiul National Militar "Stefan Cel Mare" Campulung Moldovenesc
Festivitatea a avut loc pe platoul din fata comandamentului, acolo unde tinerii militari si-au facut aparitia pe deja celebra “Treceti batalioane romane carpatii”.

A fost continuata cu oficierea serviciului religios, premierea elevilor buni la invatatura si luarea cuvantului a diferitelor personalitati invitate la aceasta festivitate.

In tot acest timp se putea observa regretul absolventilor ca parasesc locul unde au legat prietenii, unde au crescut si si-au format caracterele, unde au ras, au plans si s-au bucurat de fiecare moment.

Ultimul moment al festivitatii a fost marcat de defilarea elevilor militari. Ultima defilare a celor care de astazi se pot numi absolventi a avut loc in aplauzele parintilor emotionati si mandrii ca s-a terminat un ciclu din viata copiilor lor.

De aici pleaca viitorii comandanti ai armatei romane iar tensiunile actuale si perspectivele nu foarte optimiste de la granita de est a NATO ne indeamna sa ne indreptam din ce in ce mai mult atentia asupra institutiilor militare de invatamant si asupra pregatirii pe care acesti tineri o primesc.

Succes tuturor absolventilor la examenul de bacalaureat si la concursurile de admitere in institutiile militare de invatamant superior.

Sursa foto: Colegiul National Militar “Stefan cel Mare” Campulung Moldovenesc