La data de 2 ianuarie 1990, Sharon Pratt Kelly, pe numele său întreg, era aleasă de către electorat în funcția de primar a districtului Columbia, în ciuda unei campanii electorale desfășurate cu un buget infim, în comparație cu contracandidații săi. Prezențele sale la televiziuni şi în dezbateri publice au înclinat balanța în favoarea sa, fiind înfăptuită astfel o premieră în istoria Statelor Unite ale Americii. După secole întregi în care femeile au fost considerate incapabile să ocupe funcții importante, Sharon Pratt devine primarul capitalei Statelor Unite ale Americii, urmând să decidă ce este mai bine pentru peste jumătate de milion de oameni.

O femeie de culoare reușea să ajungă pe o funcție publică atât de importantă, iar acest lucru era posibil prin voința oamenilor. Prejudecățile oamenilor, atât în privința femeilor, cât şi în privința oamenilor de culoare, erau combătute prin vot. Sharon Pratt s-a născut în anul 1944, la data de 30 ianuarie, în capitala Washington D.C. Mama sa se stinge din viață înainte ca Sharon să împlinească vârsta de 5 ani, astfel că de creșterea sa s-au ocupat tatăl său, dar şi de mama sa vitregă. După ce își încheie studiile liceale la Roosevelt High School, Sharon se înscrie la Howard University, la insistențele tatălui său.

Deşi voia să devină actriță, sfaturile părintelui său au însemnat mai mult decât propriile sale dorințe. La finalizarea studiilor își obține diploma de licență în ştiințe politice, urmând ca apoi să se înscrie la aceeaşi Universitate, însă la Facultatea de Drept. Din nou, alegerea lui Sharon a fost făcută la insistențele tatălui său, acesta angajându-şi fiica la propria sa firmă de avocatură, în anul 1971. În aceeaşi perioadă devine membră a partidului democratic, alături de care avea să cunoască succesul în politică.

Tot în aceeaşi perioadă se naște şi cea de a doua fiică a cuplului Sharon Pratt şi Arrington Dixon, bărbatul pe care îl cunoscuse chiar în timpul facultății şi cu care s-a căsătorit înainte de finalizarea studiilor. În anul 1977 a fost aleasă ca membru al Comitetului Național Democrat din Districtul Columbia, post pe care l-a deținut vreme de trei ani. Renunță la această funcție pentru a deveni președinte regional al Comitetului Național Democrat.

În anul 1990 își depune candidatura la funcția de primar al Washingtonului, câștigând detașat alegerile. În ciuda tuturor eforturilor depuse, Sharon nu a reuşit să obțină statutul de stat pentru Washington. În prezent, Sharon deține Pratt Consulting, o firmă ce lucrează cu agenții federale, de stat și locale și cu grupuri non-profit.

Sursă imagine principală: Twitter


Citește și alte articole asemănătoare
○ 12 ani de la venirea la putere a Angelei Merkel, primul cancelar femeie al Germaniei