Într-o dimineață răcoroasă de septembrie, în anul 1976, pe când Shavarsh se afla la alergat în apropierea unui baraj din Erevan, şoferul unui autobuz plin cu pasageri pierde controlul automobilului şi ajunge cu acesta de pe şosea în apa rece.

Cele nouă grade Celsius ale apei ar fi condus la decesul tuturor celor din autocar, marea lor majoritate pierzând-şi cunoștința la câteva secunde după impact.

Ceea ce a făcut ca în urma acelui incident să existe supraviețuitori a fost intervenția curajoasă a lui Shavarsh, culmea, campion mondial de șaptesprezece ori la un sport ce presupune înotul în regim de viteză, finswimming.

Shavarsh Karapetyan, eroul armean.
Sursă foto: peopleofar.com

Fără ezitări, Shavarsh a sărit în apă şi a început să scoată pasagerii din autobuz şi să îi aducă la suprafață, în afara apei, acolo unde fratele acestuia, de asemenea înotător, îi ajuta să îşi recapete cunoştința.

Un număr de douăzeci de pasageri au fost salvați de către un singur om, în urma celor treizeci de scufundări efectuate de armean.

Numărul celor aduşi la suprafață a fost ceva mai mare, însă câțiva dintre aceştia nu au reuşit să supraviețuiască, trecând deja mai bine de cinci minute de când erau în apă. Acest act de eroism a avut însă şi un rezultat nefast pentru sportivul armean.

În urma efortului, Shavarsh şi-a pierdut cunoştința, fiind chiar el salvat. Contaminat de apa murdară, dar şi cu o pneumonie severă, Shavarsh a fost la un pas de moarte, timp de 46 de zile aflându-se în comă. Deşi şi-a revenit, s-a văzut nevoit să se retragă din activitate, nemaifiind capabil să concureze.

Astăzi, pe data de 16 septembrie 2017, se împlinesc 41 de ani de la momentul în care Shavarsh a fost la locul potrivit, în momentul potrivit, pentru a salva douăzeci de vieți.

Sursă imagine principală: peopleofar.com


Citește și alte articole despre sportivi
○ Regele tenisului mondial împlinește 36 de ani