Din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, un număr tot mai mare de poveşti ies la iveală, adesea acestea fiind foarte dure, uneori chiar macabre. Povestea japonezului Yokoi este însă diferită şi iese din tiparul clasic. Shoichi Yokoi era un sergent japonez care a servit în regimentele 29 şi 38, mai întâi în misiunea din Manchukuo, iar mai apoi în insulele Mariana, parte din statul Guam. În anul 1944, atunci când armata americană a reuşit să captureze insula Mariana, Yokoi, împreună cu alți nouă soldați s-au ascuns de inamic, neavând șanse de izbândă într-o luptă directă cu aceştia.

După câteva zile de la invazie, şapte dintre cei zece japonezi au decis să se despartă de restul grupului, considerând că astfel își vor găsi finalul. Yokoi a fost unul dintre cei care au decis să rămână pe insulă şi să se ascundă în continuare de inamic. A făcut asta vreme de mai bine de două decenii, fără să știe faptul că regiunea fusese de mult părăsită de către militarii americani. Din anul 1964 a rămas singur, după ce şi-a dat ultima suflare ultimul prieten alături de care rămăsese. A locuit pe insula părăsită până în anul 1972, deşi războiul se încheiase încă din 1945.

Shōichi Yokoi: militarul care a petrecut 28 de ani în sălbăticie

Adăpostul său subteran, dar şi numărul mare de animale ce se găseau pe insulă, pe care acesta le vâna pe timp de noapte l-au ținut în viață atât de mult timp. Yokoi a fost descoperit de către doi localnici, în luna ianuarie a anului 1972, în apropiere de lacul Talofofo. La momentul în care a fost descoperit, Yokoi a declarat faptul că știa că insula nu mai era locuită, încă din anul 1952, însă nu şi-a dorit să se întoarcă în Japonia.

O televiziune locală a realizat un film documentar despre cei douăzeci şi opt de ani petrecuți în sălbăticie de către Yokoi, chiar japonezul fiind în rolul principal. Yokoi a mai trăit până în 1997, anul în care s-a stins din viață, un infarct fiind cauza decesului. În oraşul Nagoya din Japonia a fost deschis un muzeu în cinstea acestuia, încă din anul 2006. Shoichi Yokoi Memorial Hall poate fi vizitat gratuit, de luni până vineri.

Sursă foto: Flickr


Citește și alte articole asemănătoare
Bătălia de la Passchendaele: un cumplit eveniment militar