Călătorim și cunoaștem împreună cu voi, în fiecare sfârșit de saptamana. Vom avea, săptămânal, câte doua zile în care vom cunoaste zone deosebite din ţara noastră, dar nu numai.

Astăzi, la debutul proiectului, vom avea ca punct de reper centrul României. Sighișoara, municipiu în judeţul Mureș, este regiunea din care vom pleca în călătoria pe care ne propunem să o avem, împreună cu voi.

Așezarea, întemeiata în secolul al XII-lea de către coloniștii germani, dar atestată documentar abia în anul 1280, are o istorie plină de tumult.

În decursul anilor, cetatea din Sighișoara a fost atacată de mai multe ori. Prima oară, în urma năvălirii tătare din secolul al XIII-lea, atunci când cetatea nu era încă fortificată. În următoarele două secole, orașul avea să fie scutit de atacuri inamice.

Perioada dintre anii 1600 și 1605 este poate cea mai neagră din istoria zonei, atunci când, pe rând, trupele aflate sub conducerea lui Mihai Viteazu, apoi cele conduse de generalul Basta atacă cetatea fortificată, însă oamenii din cetate aveau să scape cu viaţă.

Poate cel mai negru episod din istoria de mai bine de 600 de ani a orașului Sighișoara este cel din anul 1676, atunci când un puternic incendiu avea să ducă la distrugerea a 600 de case, orașul fiind aproape distrus.

Atracţii turistice, în Sighișoara, sunt nenumărate.

De la Cetatea Medievală, locul în care a locuit Vlad Ţepeș, până la Turnul cu Ceas, ori Turnul Fierarilor; aproape toate construcţiile datează de mai bine de 400 de ani. Chiar și primăria orașului Sighișoara este construită înainte de anul 1900, devenind astfel o atracţie pentru turiști.

Turnul cu Ceas, monument istoric din Sighișoara.
Turnul cu Ceas, monument istoric din Sighișoara.

Locuitorii acestui oraș, dar și modul în care au înţeles ei că trebuie să își protejeze bunurile, au făcut din Sighișoara unul dintre cele mai curate orașe din România. De asemenea, municipalitatea a menţinut viu acel „aer” istoric al cetăţii din Sighișoara.

Centrul orașul Sighișoara este listat în patrimoniul mondial UNESCO încă din anul 1999.

Ca o paranteză, orașul sculptorului Constantin Brâncuși, Târgu Jiu, nu a primit nici până în prezent această distincţie, în ciuda faptului că operele sculptorului valorează aproape 3 miliarde de dolari.


Citește și alte articole despre turismul din România
○ Charlottenburg – singurul sat rotund din România