Foarte putine ore ne mai despart de confruntarea finala de pe tabloul feminin din cadrul turneului de Mare Slem de la Roland Garros.

Simona Halep, sportiva aflata pe pozitia a patra inaintea inceperi acestui turneu, o intalneste pe letona Jelena Ostapenko, jucatoarea situata pe pozitia a 47-a in ierarhia neactualizata.

La doar trei saptamani de la finala de la Roma, pierduta in trei seturi in fata ucrainiencei Svitolina, Simona Halep accede din nou in ultimul act al unui turneu din acest sezon de zgura.

De data aceasta, insa, miza este una uriasa. Romanca noastra poate castiga primul turneu de Grand Slam din cariera sa, devenind astfel a doua romanca ce reuseste aceasta performanta, dupa Virginia Ruzici, in 1978, cea care se impunea tot pe zgura de la Roland Garros.

Poate nu doar titlul in sine va conta insa pentru ceea ce inseamna tenisul romanesc. O victorie in acest ultim act de la Paris nu va aduce doar un titlu de Grand Slam in vitrina Simonei, ci, mai mult decat atat, o va aduce pe Simona Halep pe prima pozitie in tenisul feminin mondial.

Astfel, cu un succes in fata tinerei Ostapenko, Simona Halep ar detrona-o pe Kerber in ierarhia mondiala, devenind lider mondial, fiind prima jucatoare romanca ce atinge aceasta performanta.

Romanca noastra va avea insa de trecut de mai tanara Jelena Ostapenko, revelatia acestui turneu, sportiva ce a impresionat in acest an si care se afla in prima sa finala de Grand Slam, la doar 20 ani.

Principalele atuuri ale sportivei letone sunt agresivitatea pozitiva, in cele mai multe cazuri, si forta pe care tanara o pune in mingile returnate, in special pe al doilea serviciu al adversarei.

Simona Halep a trecut in ultimele sale doua partide de jucatoare cu un stil de joc asemanator cu al letonei, bazat in special pe forta fizica. Sportiva noastra, mai putin capabila sa execute lovituri in forta, a controlat insa marea majoritate a punctelor, in toate confruntarile sale din acest turneu, exceptie facand partida cu Svitolina.

Aceea a fost probabil si singura partida dificila a romancei, dupa prima ora de joc, sportiva noastra parand victima sigura.

La scorul de 1 la 0 la seturi si 5 la 1 in setul secund pentru sportiva din Ucraina, Simona avea sa revina intr-un mod incredibil, adjudecandu-si 12 din urmatoarele 13 game-uri, performanta ce va ramane mult timp in istoria turneelor de Grand Slam.

De partea cealalta, trebuie mentionat faptul ca victoriile din acest turneu ale sportivei letone au fost obtinute la jucatoare ce nu fac parte din Top 10, cel mai rasunator succes fiind cel in fata locului 12 in clasamentul WTA, Caroline Wozniacki.

Forta mentala a sportivei noastre, dar si capacitatea acesteia de a-si revenii din situatii critice pot reprezenta cheia catre succes in fata unei sportive lipsita de experienta finalelor.

In 2014, Simona Halep a ratat trofeul de la Paris, fiind invinsa in finala de rusoaica Maria Sharapova.