Cu doar două săptămâni rămase până la debutul celui de al treilea Grand Slam din acest sezon, turneul de iarbă de la Wimbledon, Simona Halep a ales să accepte un wild-card oferit de organizatorii turneului de la Eastbourne, o competiţie de iarbă premergătoare Wimbledon și desfășurată, de asemenea, în Regatul Unit.

Competiţia, ce va începe chiar astăzi, este șansa Simonei să devină numărul unu mondial, iar scenariile ce o pot duce pe româncă pe prima poziţie mondială sunt multiple.

Diferenţa de puncte dintre Simona Halep, numărul doi în clasamentul WTA și Angelique Kerber, liderul mondial, este de doar 115 puncte. Niciuna dintre cele două nu are de apărat puncte la acest turneu.

Astfel, într-un prim scenariu, Simona poate să devină lider mondial dacă își adjudecă acest turneu.

Fiind un turneu WTA Premier, câștigătorul va primi 470 puncte, cu 165 puncte mai multe decât finalistul. În cazul unei finale Kerber – Halep, câștigată de Halep, sportiva noastră devine lider mondial, la o diferenţă de 50 de puncte de actualul lider mondial, ce ar fi detronat.

Dar ce se întâmplă în cazul în care Simona ajunge în finală, însă pierde în ultimul act?

În acest caz, pentru ca Halep să devină lider mondial, este nevoie ca sportiva germană să nu ajungă în finală. În cazul în care Kerber se oprește în semifinale, Halep devine lider mondial, cu cinci puncte peste adversara sa.

Există posibilitatea să avem un nou lider mondial chiar și fără ca Simona să ajungă în finala acestui turneu?

Da.

O semifinală a Simonei și o eliminare a lui Kerber înainte de faza sferturilor de finală ar schimba ierarhia mondială.

Dar unde este Karolina Pliskova în toate aceste scenarii?

Sportiva din Cehia, participantă la această ediţie a turneului, are de apărat cele 305 puncte obţinute în urma finalei pierdute în sezonul trecut. Astfel, cu un total de 6690 puncte, în prezent, cu 160 puncte sub Simona, și 275 mai puţine decât Kerber, Pliskova nu poate să devină lider mondial.

Cel mult, sportiva cehă are șansa de a urca pe locul secund, însă pentru a realiza acest obiectiv este obligată să câștige turneul, iar Simona Halep să fie eliminată încă din primul tur.

Sursa foto


Citește și alte articole despre sport scrise de Alin Stoica
○ Sunt fotbaliștii mult prea bine plătiţi?