Descrisă inițial de către renumitul medic american George Miller Beard, această tulburare a fost prezentă inițial la un grup de francezi aflați sub supraveghere medicală, aceştia prezentând un grup de simptome ce nu puteau fi asociate niciunei afecțiuni cunoscute la acel moment.

Era anul 1878, iar George Beard, unul dintre cei mai mari neurologi ai secolului al XIX-lea, era pus în fața unei situații nemaiîntâlnite, pentru prima oară în cariera sa fiind incapabil să deslușească cauza simptomelor prezentate de către un grup de francezi din regiunea Maine, USA.

Simptomul inițial al acestei tulburări implică un reflex exagerat şi incontrolabil ce putea fi descris ca un salt sau ca o mișcare repetată a unei porțiuni din corp.

Această mișcare continuă nu se află sub control voluntar, ci este o mișcare involuntară, asta deşi nu există niciun dezechilibru care să o provoace, iar sistemul nervos nu este lezat. Au existat câteva teorii cu privire la cauza apariției acestei bizare tulburări, iar una dintre aceste teorii spune că afecțiunea apare din cauza unui răspuns extrem de condiționat la o anumită situație influențată de factorii culturali.

Asocierea simptomului principal cu alte două simptome rare, folosirea involuntara a unui limbaj vulgar (coprolalia) şi imitarea involuntară a unor gesturi (ecopraxia) l-a făcut pe Georges de la Tourette să includă această rară afecțiune în spectrul bolilor convulsive.


Citește și alte articole despre medicină
○ Boala Alzheimer: depistată înainte de instalarea simptomelor