Deseori oamenii de stiinta ajung sa inventeze anumite dispozitive pentru satisfacerea propriilor nevoi. De asemenea, ajung sa creeze anumite dispozitive in incercarea de a ameliora o afectiune de care sufera ei ori o persoana apropiata lor.

Cel mai concludent exemplu este cel al lui Louis Braille.

Nascut in anul 1809 in apropiere de Paris, Braille avea sa isi piarda vederea inca de la varsta de trei ani. Aflat in atelierul tatalui sau, acesta se raneste la unul dintre ochi in timp ce manevra o surubelnita, ceea ce a dus la o infectie grava, raspandita si la celalalt ochi, acesta orbind cu ambii ochi.

In anul 1819, la varsta de zece ani, Braille intra la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori, dupa doi ani de zile in care incercase sa invete dupa metodele clasice, nefiind insa capabil sa se descurce doar ascultand.

Pentru acesta avea sa urmeze o perioada la fel de dificila, chiar si la Institut invatandu-se dupa metodele clasice.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: George Constantinescu, somitate a ingineriei

Schimbarea modului in care elevii invatau avea sa se produca in anul 1821, atunci cand, Charles Barbier, un ofiter francez viziteaza Institutul, prezentandu-le profesorilor creatia sa: un sistem codat de comunicare folosit de soldati.

Acest sistem folosea simboluri pentru douasprezece puncte, aranjate pe doua coloane de sase puncte, reliefate pe un patrat de carton.

Braille incepe sa studieze sistemul inca din anul 1822, iar in 1824 cercetarile sale duc la aparitia unui nou sistem de scriere pentru nevazatori, denumit alfabetul Braille.

In urmatorii trei ani acesta avea sa elaboreze un alfabet pentru nevazatori si in alte domenii, precum matematica si muzica. In anul 1833 devine profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori din Paris, la varsta de doar 24 ani.

Louis a dovedit ca, daca exista motivatie, pot fi realizate lucruri exceptionale, in ciuda oricarui impediment.

Sursa foto: gizmodo.com.au