Charles Barbier de la Serre, pe numele său întreg, s-a născut pe data de 18 mai a anului 1767, în oraşul Valenciennes, în Franța. Despre tinerețea acestuia se cunosc destul de puține lucruri, în lucrările de specialitate existând contradicții grosolane. Se cunoaşte însă faptul că Charles Barbier a fost ofițer în Armata Franceză, în timpul domniei lui Napoleon, dar şi înainte de acesta. Veteran de război, martor la crimele odioase comise în război, Barbier a început să lucreze la un sistem ce le-ar fi permis soldaților să comunice pe timp de noapte, fără a mai produce zgomot.

Dispus să execute toate ordinele primite de la conducătorul său, Charles Barbier a reuşit să realizeze un sistem codat de comunicare, ce le permitea soldaților să comunice pe timp de noapte, fără a produce lumină sau zgomote, fiind astfel greu de depistat de către inamici. Sistemul lui Barbier era un pătrat în care se regăseau alte 36 de pătrățele, șase orizontale şi șase verticale, literele fiind reprezentate de două coloane de puncte.

Sistemul lui Charles Barbier
Sursă foto: Wikipedia

Prima coloană denota rândul din pătrat iar cea de a doua coloana din pătrat. Spre exemplu, pentru litera “a”, soldații notau 1-1. Sistemul lui Barbier a fost legat de Piața Polybius, în care un cod din două cifre reprezintă o scrisoare. Acest alfabet codat cuprindea majoritatea literelor din limba franceză. Cu toate acestea, sistemul nu era o codificare a alfabetului francez, cei care îl foloseau fiind obligați să ortografieze propozițiile într-un mod nu foarte complex. Odată implementat acest sistem, succesul de care s-a bucurat le-a dat de gândit reprezentanților Academiei Franceze de Ştiințe.

Aceştia au conștientizat rapid că acest sistem ar putea fi implementat cu ușurință şi în instituțiile de învățământ pentru persoanele nevăzătoare. Barbier acceptă să se prezinte în fața studențiilor nevăzători de la Institutul Regal al tinerilor nevăzători din Paris şi să le vorbească acestora despre sistemul conceput de către el. Unul dintre studenții prezenți în sală, Louis Braille, a lucrat la îmbunătățirea sistemului prezentat de către Barbier, reușind ca în 1824 să elaboreze propriul sistem pentru nevăzători.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Stetoscopul, instrumentul apărut la mai bine de un mileniu de la ideea construirii sale