Reprezentau un grup unitar de persoane intelectuale si de dascali din Grecia secolului al V-lea, iar rolul acestora era acela de a discuta problemele morale si politicile fundamentale.

Sofistii au dovedit importanta omului in Univers si au creat particularitati, incercand o recunoastere a individualitatii.

Sofistii ofereau educatie superioara, invatandu-i in special pe tinerii bogati cum sa devina influenti in politica.

Protagoras din Abdera (oras antic din Grecia, distrus in prezent), se pare ca ar fi fost primul sofist profesionist, conform putinelor informatii ramase.

Se spune despre acesta ca ar fi fost un om extrem de faimos si de respectat, dar si ca succesul sau era enorm.

Protagoras era un relativist social, prin urmare, el considera ca orice aparare a democratiei trebuie facuta limitat. In acelasi timp, el considera dreptatea ca o supunere la regulile impuse de societate, iar politica, o uniune cooperanta.

Protagoras era profesor de retorica si dezbatere, tinand scurtele sale lectii in popasurile pe care le avea in Atena, in multele sale calatorii.

Retorica, arta de a convinge prin cuvinte a fost inca de pe atunci criticata, fiind chiar interzisa in Sparta.

Platon avea sa fie principalul critic al sofistilor, acesta considerand ca retorica nu intervine in determinarea adevarului, ci doar in formarea sau modificarea unei opinii, adevarul sau cunoasterea apartinand filozofiei.


Citeste si alte articole despre istorie
○ Moulai Ismail Ibn Sharif, barbatul cu o mie de copii
○ Mary Anning si Era Jurassic