Durata medie de viață a unui grup de indivizi se stabilește anual de către organizațiile mondiale de sănătate, la nivel de țară. Pentru a putea oferi detalii concludente despre condițiile oferite de către statele lumii, speranța de viață a oamenilor din acel stat a devenit reperul la care oamenii se pot raporta. În foarte multe țări africane, din cauza mortalității infantile foarte crescute, media vârstei cetățenilor a scăzut considerabil. Dacă în majoritatea statelor africane speranța de viață este de aproximativ 50-55 de ani, în unele țări aceasta trece de 85 de ani.

Anul 2017 a venit cu o premieră în istoria omenirii, în ceea ce privește numărul statelor în care speranța de viață a trecut de 85 de ani. Dacă între anii 2000 şi 2010, Monaco a fost singurul stat în care vârsta medie era de peste 85 de ani, în prezent pe această listă intră două state asiatice, Japonia şi Singapore.

Deja este bine-cunoscut faptul că oraşul-stat Monaco domină aproape orice clasament ce vizează evaluarea condițiilor de trai, dar şi că de mai bine de un deceniu este liderul constant în clasamentul vârstei medii de trai. Condițiile medicale excelente, dar şi grija pe care medicii o acordă noilor născuți, au contribuit la dobândirea titlului onorific de >cea mai sănătoasă țară de pe glob. Anual, în Monaco doar 1.8 copii din 1000 își pierd viața la naştere.

Care sunt cele trei țări în care speranța de viață trece de 85 de ani?

În ceea ce privește celelalte două state din clasament, Japonia şi Singapore, acestea se află într-o continuă expansiune, iar pe plan medical progresul atins de asiatici se aşteaptă să fie cu mult mai mare. Conform estimărilor, cele două state vor avea în anul 2050 o medie de viață de peste 90 de ani. Strategia ambițioasă şi inovațiile ce se aşteaptă să fie viabile din anul 2020 o vor propulsa pe Japonia pe prima poziție în clasamentul țărilor cu cea mai mare medie de vârstă.

Australia, un alt stat ce se regăsește în prezent între primele zece cele mai sănătoase state de pe glob, va porni un proiect ce se anunță foarte interesant, obiectivul principal stabilit pe termen lung fiind acela de înlocuire a gazelor naturale cu hidrogen. În sectorul medical, australienii anunță că vor utiliza genomica pentru a depista din timp anumite afecțiuni, cu scopul de a prelungi viața persoanei bolnave.

Conform site-ului Geoba, țara noastră ocupă în prezent poziția 114 în topul țărilor (după media de vârstă). În România, un om trăiește în medie 75,58 ani. În urmă cu două decenii, un român trăia în medie 69,89 ani.


Citește și alte articole asemănătoare
Cantitatea de CO2 din atmosferă a ajuns la un nivel îngrijorător de mare în anul precedent