În ultimele două decenii, încă din anul 1995, de la apariția SSD-ului bazat pe tehnologia flash, piața acestor dispozitive a cunoscut un real progres, ajungându-se în prezent la discuția: care memorie este mai bună, SSD sau HDD? Aceasta este una dintre cele mai dese întrebări pe care le pun utilizatorii care nu au cunoștințe în domeniu, iar răspunsul depinde de necesitatea fiecăruia. Există anumite certitudini, iar în acest articol vom face referire strict la acestea. De asemenea, vom explica pe scurt ce înseamnă SSD şi HDD, comparându-le în același timp.

SSD este prescurtarea de la solid-state drive, în traducere “unitate cu discuri”. SSD reprezintă o unitate construită din cipuri de memorie nevolatile, informația fiind stocată în microcipuri, şi nu pe discuri magnetice, ca la HDD. Tocmai din acest motiv, SSD-ul este cu mult mai rapid decât HDD. În timp ce clasicul HDD necesită mișcare mecanică pentru depistarea informațiilor stocate, un SDD va avea acces direct la date.

Care e mai bun, HDD sau SSD?
Sursă foto: justfive.com

Cu toate acestea, mulți oameni se plâng de faptul că nu remarcă îmbunătățiri reale, deşi au făcut trecerea de la HDD la SSD, ori folosesc simultan ambele tipuri de memorii. De cele mai multe ori, SSD-ul este folosit greșit, tocmai din acest motiv nefiind evidente îmbunătățirile. SSD-ul este ideal pentru stocarea programelor, şi nu a fotografiilor, videoclipurilor, sau a oricărui alt tip de conținut care nu necesită neapărat timpi de răspuns cât mai mici. Pe SSD este indicat să fie instalat sistemul de operare, astfel conferind PC-ului îmbunătățiri reale, ce vor fi evidente.

HDD, după cum deja am spus, este o unitate de stocare care utilizează discuri magnetice pentru păstrarea datelor. HDD-urile sunt unitățile folosite încă de la începuturile calculatoarelor, iar în prezent sunt considerate cea mai optimă variantă de stocare a datelor cu caracter personal. HDD-urile sunt alese cel mai des de către utilizatori, probabil datorită prețurilor mult reduse/per gigabyte. Unitățile SSD au o capacitate de patru sau cinci ori mai mică decât HDD-urile vândute la același preț, devenind practic inutile pentru cei care își doresc să utilizeze calculatorul pentru uz personal.

În ceea ce privește avantajele SSD, cele mai importante sunt viteza de răspuns ceva mai mare, dar şi durabilitatea. Neavând părți mobile, un astfel de dispozitiv nu se va defecta la o cădere pe sol, iar șansele ca datele să fie compromise sunt cu mult reduse. În concluzie, memoriile de tip HDD vor fi folosite dacă doriți spațiu de stocare mai mare, însă la viteze mai mici. Pentru performanțe crescute, vor fi folosite SDD-uri, însă costul acestora va fi ceva mai mare, dacă se doreşte şi o capacitate mai mare.

Sursă foto: Yahoo!


Citește și alte articole asemănătoare
Tehnologia Bluetooth: când, de ce, cum?