Pe lunga listă a eroilor români care au luptat pentru eliberarea patriei de sub dominația hortystă se regăsește şi sublocotenentul Victor Neghină. Erou al armatei române, precum mulți dintre colegii săi, acesta s-a jertfit pentru idealul eliberării patriei de sub dominație inamică. În anul 1944, Victor Neghină ocupa funcția de ofițer adjutant al batalionului I din regimentul 18 infanterie.

La data de 22 octombrie, unul dintre comandanții unității sale a fost grav rănit, într-o confruntare armată petrecută în apropiere de oraşul Carei. La acel moment, sublocotenentul Victor Neghină a decis să preia comanda subunității, într-un moment foarte delicat pentru întregul batalion. În următoarele minute a dat comanda soldaților să se avânte într-un atac vijelios, chiar el fiind cel care conducea din frunte acest atac. Ca urmare a atacului, trupele inamice au fost alungate de pe teritoriul românesc, însă Victor a fost rănit mortal.

Un tânăr de doar 22 de ani se stingea din viață, însă își dovedea vitejia, salvând astfel un teritoriu românesc ce ar fi putut deveni teritoriu străin. Familia acestuia a fost înștiințată de moartea sa, printr-o scrisoare trimisă de unii dintre colegii săi, pe care o afișăm mai jos, după cum a fost ea publicată de Revista Română de Istorie Militară.

scrisoare-victor-neghina

“Vă trimit această scrisoare cu mare durere şi cu multe lacrimi în ochi despre faptele cele bune ale domnului sublocotenent Neghină, pentru că a căzut în fața oraşului Carei, lovit de trei cartușe în piept.” Pentru a-i cinsti memoria, jertfa eroului este consemnată într-un dosar de arhivă, în care se vorbește despre cum acesta a murit pentru “Ardealul nostru şi pentru neamul românesc şi Patrie”.

Sursă foto: ww2today.com
Sursă informații: Revista Militară de Istorie Militară, publicată în 1984


Citește și alte articole asemănătoare
Bătălia de la Carei: orașul Carei este eliberat de sub dominația ungară