În anul 1994, la mai bine de trei decenii de la apariția conexiunii dintre un terminal de date şi un echipament de comunicații, compania suedeză Ericsson lansează tehnologia Bluetooth, văzută drept alternativa ideală pentru înlocuirea clasicele cabluri de date. Bluetooth este definit ca fiind un protocol standard de comunicații, ce utilizează un sistem radio de telecomunicații pentru a emite semnale de la un dispozitiv la un alt dispozitiv, însă doar pe distanțe mici.

Avantajele acestei conexiuni sunt multiple, însă principalul este reprezentat de costurile foarte mici de producție, microcipurile utilizate având prețuri reduse. Nils Rydbeck, directorul tehnic al celor de la Ericsson, a fost cel care a inițiat proiectul, iar Jaap Haartsen şi Sven Mattisson au fost însărcinați cu dezvoltarea tehnologiei. A fost nevoie de aproape cinci ani de zile pentru a se ajunge la forma finală, lansată inițial în urmă cu 24 de ani.

Avantajele tehnologiei Bluetooth.
Sursă foto: itsallgoodmart.com

Termenul de Bluetooth a fost folosit pentru prima oară în urmă cu un mileniu, regele Herald Gormsson, cel care a contribuit la unirea dintre Norvegia şi Danemarca, fiind poreclit astfel. Întâmplarea datează din secolul al X-lea, iar suedezii își amintesc adesea de numele acestui viclean conducător, împotriva căruia au dus bătălii pentru putere.

La patru ani de la lansarea oficială, Ericsson, împreună cu IBM, Intel, Nokia și Toshiba au format asociația comercială Bluetooth SIG, împreună având să promoveze standardul Bluetooth la nivel mondial. În următorul an a fost lansat şi primul produs care folosea această tehnologie. O gamă largă de gadget-uri folosesc în prezent tehnologia Bluetooth, aproape obligatorie în cazul gadgeturilor smart. Gadgeturile Bluetooth funcționează pe semnale radio de 2.4 – 2.485 GHz.

De la telefoane, calculatoare, imprimante, televizoare, ceasuri şi până la pedometre, toate aceste aparate pot fi dotate cu Bluetooth, pentru a facilita accesul de la un aparat la celălalt, fără utilizarea unor cabluri suplimentare. Această descoperire uluitoare ne permite să realizăm o serie de operațiuni complexe, ce ne ușurează cu mult viața de zi cu zi.

Sursă foto: pixfeeds.com


Citește și alte articole asemănătoare
Lecții de șofat în realitatea virtuală