Zooterapia, procedura de ajutorare a oamenilor cu ajutorul animalelor, cunoscută şi sub denumirea de terapie asistată de animale, a început să fie din ce în ce mai răspândită în România.

Această modalitate de a combate sau de a reduce simptomele pacienților este folosită în special la persoanele ce suferă de o afecțiune psihică sau nu îşi regăsesc încrederea, în urma unui diagnostic nefast.

De asemenea, terapia poate fi utilă şi în cazul pacienților cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, a nevăzătorilor sau a celor cu dizabilități fizice. Cel mai adesea zooterapia este folosită în cazul copiilor, dar poate da rezultate la fel de bune şi în cazul adulților.

Din punct de vedere psihic, zooterapia înlătură sentimentul de singurătate şi reduce stresul. Animalul nu judecă, ci iubeşte necondiționat.

Terapia asistată de animale

Beneficiile aduse pe plan fizic sunt la fel de importante, prezența unui animal încurajând pacientul să facă mişcare, îmbunătățindu-i totodată şi capacitatea de concentrare.

Aşa cum era de aşteptat, câinele este animalul cel mai adesea folosit pentru ajutorarea pacienților, în special a celor nevăzători. Educarea câinilor în aceste scopuri medicale durează în medie doi ani, timp în care animalul este supus anumitor teste psihologice.

Relația dintre animal şi om este primordială, animalul fiind ales special pe tipul de personalitate întâlnit la omul ce solicită ajutorul. Hipoterapia (terapia asistată de cai) este, de asemenea, cunoscută şi utilizată cu brio la noi în țară, principalii beneficiari fiind copiii.

Primul animal folosit în scopuri terapeutice a fost broasca țestoasă, în anul 1850, acesta fiind şi anul în care această procedură de tratament a fost descoperită.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole despre asemănătoare
○ Secretul fericirii