„Când suferința încetează de a fi speculativă, somnul începe să-și ceară drepturile.”

Thomas Hardy, scriitorul și poetul naturalist britanic ce a descris „epoca dinaintea căilor ferate și a revoluției industriale” care au schimbat Anglia rurală, este subiectul articolului de astăzi, unul dintre romanele sale fiind pe lista cărţilor citite de mine în urmă cu aproape un an.

„Tess d’Urbervilles” este una dintre cele mai controversate opere ale autorului, dar și una dintre cele mai de succes. Apărut pentru prima oară în revista ilustrată The Graphic, romanul începe să fie vândut în anul 1892, cel în care a fost tipărit sub formă de carte.

Romanul posedă un accent pesimist și o persiflare dureroasă, stilul său aspru atingând o plenitudine ce marchează profund cititorul. Am putea afirma că Hardy era chiar și pedant în scrierile lui, dacă luăm ca exemplu întinderea petei de sânge de pe tavan, din finalul romanului.

„Tess d’Urbervilles” mai este, în opinia mea, un roman sentențios, ce mi-a inspirat sentimente solemne, paralizându-mi cuvintele, care oricum erau de prisos.

În finalul articolului v-aș recomanda să urmăriţi și filmul Tess, o producţie a marelui regizor Roman Polanski, premiată de Academiile de Film.

Tess, filmul de dramă apărut în anul 1979, este o adaptare a romanului Tess of the d’Urbervilles.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Mihail Drumeș și trei dintre operele sale fabuloase


Profilul autorului Cristina Săndoniu

Pasionată de matematică, dar și de lectură, încerc, prin articolele mele, să prezint pe scurt anumite cărţi răsfoite ce mi-au atras atenţia. Printre hobby-urile mele se mai numără și fotografia ori muzica, pasiuni ce par comune în familia Afluent.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *