În anul 1928, pe data de 11 ianuarie, scriitorul și poetul britanic ce a descris “epoca dinaintea căilor ferate și a revoluției industriale” se stinge din viață, din cauza unei infecții pulmonare, după aproape un an de zile în care s-a luptat cu această gravă problemă. Chiar în ultima zi din viața sa, Thomas Hardy a compus un ultim poem, dedicat soției sale. Din nefericire, în urma morții poetului, multe dintre scrierile şi corespondențele sale au fost arse de către executorul său.

Thomas Hardy s-a născut la data de 2 iunie 1840, în zona de est a oraşului Dorchester, în Higher Bockhampton, un sătuc ce păstrează chiar şi în prezent stilul rural autentic britanic. Tatăl acestuia, Thomas Hardy Sr. era zidar şi constructor local, un om nu foarte școlarizat şi care se descurca după propriile posibilități. Mama acestuia, Jemima Hardy a fost cea care s-a ocupat de educația fiului său. În primii săi ani de viață este educat în exclusivitate de către mama sa, abia la vârsta de opt ani fiind înscris la şcoala din oraş.

Situația financiară a familiei nu le-a permis să îl înscrie pe Hardy la o Universitate, astfel că la vârsta de șaisprezece ani acesta își încheie studiile. În aceeaşi perioadă devine ucenicul unui arhitect din localitate, James Hicks. În anul 1862, Hardy reuşeşte să obțină o bursă de studii la King’s College London, în prezent a douăsprezecea cea mai mare universitate din Regatul Unit.

Autorul Thomas Hardy.
Sursă foto: Amazon Images

După ani de studii alături de arhitectul Arthur Blomfield, Thomas Hardy va face un pas înapoi în cariera sa de arhitect, din cauza unor probleme de sănătate, dar şi din cauza dispoziției tot mai proaste pe care o avea, departe de propria sa casă. După cinci ani petrecuți în Londra, se întoarce acasă şi începe să se dedice în totalitate scrisului. The Poor Man and the Lady este primul său poem, care nu a putut să fie publicat, Hardy fiind inițial refuzat de edituri, pentru ca apoi să îşi distrugă de unul singur manuscrisul.

În următorii doi ani (1871-1872) scrie alte două cărți, pe care le publică în mod anonim. În următorul an publică prima carte pe care se şi semnează, iar scrierile par a fi dedicate celei ce avea să îi devină soție, Emma Gifford. Tess of the d’ Urbervilles, finalizată în anul 1891, a fost una dintre cele mai de succes cărți ale sale. Nuvela, refuzată inițial de către edituri, pentru ca apoi să fie cenzurată, a apărut sub forma unei cărți în 1892.

La aproape un secol distanță, regizorul Roman Polanski lansează filmul Tess, o producție inspirată din cartea lui Hardy, premiată de Academiile de Film. Despre această carte avem un alt articol, pe care îl puteți citi accesând acest link.

Sursă imagine principală: poetryfoundation.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ Drumul către succes: Charlotte Brontë, o inegalabilă romancieră