Călătorim și cunoaștem împreună cu voi. La a treia săptămână a campaniei derulate de către echipa Afluent, ajungem în Timiș, județul ce a cunoscut doar progresul în decursul ultimilor ani, și care acum reprezintă unul dintre cele mai importante județe de pe teritoriul ţării noastre.

Ţimiș nu este însă doar un loc unde cel mai probabil oricine și-ar dori să locuiască, ci este și locul unde aproape oricine și-ar dori să ajungă.

Călătoria noastră va începe chiar din municipiul reședinţă de judeţ, Timișoara, locul unde a luat naștere iluminatul stradal, serviciile telegrafice ori prima reţea de telefonie din Romania. Orașul care a dat, sau a găzduit, de-a lungul timpului, multe personalităţi ce au reușit să revoluționeze într-un fel sau altul domeniile în care activau.

Traian Vuia este figura emblematică a banatului, un personaj ce ar fi meritat să fie inclus într-un clasament al celor mai mari inventatori din toate timpurile. Dar nu despre asta ne propunem să vorbim în acest articol, ci despre locurile ce ar merita vizitate în Timișoara.

Vom pleca din Piaţa Victoriei, considerată centrul Timișoarei, un loc încărcat de istorie, cu numeroase clădiri istorice ce păstrează arhitectura spectaculoasa din trecut. Catedrala Mitropolitană, aflată în partea de sud a pieţei, nu este doar cel mai mare edificiu religios din oraș, ci și, cel mai probabil, cea mai frumoasă catedrală din Banat.

Tot in Piaţa Victoriei se găsește și Castelul Huniade, cea mai veche construcţie din Timișoara, în interiorul căreia exista secţii de arheologie ori ornitologie, costul pentru vizitarea clădirii fiind de doar 4 lei.

Următorul punct extrem de important în călătoria prin Timișoara este Piața Unirii, cea mai veche piaţă din oraș, și care păstrează, de asemenea, arhitectura baroc. Catedrala Ortodoxă Sârbă, alături de Catedrala Sfântul Gheorghe constituie principalele puncte de atracție din Piaţa Unirii.

Ambele clădiri, construite în stil baroc, sunt considerate ca fiind cele mai reprezentative construcţii în acest stil din Banat.

Tot în stil baroc, situat în zona centrală a orașului, între Hotel Continental și Fântâna Punctelor Cardinale putem găsi Bastionul Theresia, singurul bastion rămas din cetatea Timișoarei. Călătoria prin Timiș poate să ne conducă și în Lugoj, al doilea municipiu din județ, orașul în care a poposit Mihai Viteazul, în anul morții sale, înainte de călătoria către Viena.

Fie că faceţi o scurtă oprire de câteva ceasuri, fie că rămâneți câteva zile în Lugoj, este obligatorie o vizită la Primăria acestui oraș. Clădirea în care se găsește primăria, veche de mai bine de o sută de ani, este monumentală.

Sursă foto: gotravelaz.com


Citește și alte articole din campania #călătorimcunoaștem
○ Sibiu, destinaţie de vacanţă