Succesul nu vine singur. Nu, el vine la pachet cu ceva de care fug marea majoritate a românilor; îi spune responsabilitate. Și tare mi-e că dacă s-ar face un sondaj de opinie în care să se adreseze întrebările “Vrei să ai succes?” și “Vrei să fii responsabil?” balanța nu ar fi în echilibru.

Motivul? Se preferă calea ușoară. Un antreprenor lucrează 20 de ore pe zi pentru a nu lucra 40 pe săptămâna. Fraier, nu? Nu, este doar responsabil. Responsabilitate care mai devreme sau mai târziu îl va duce la succes. Acel succes la care alții probabil vor continua să viseze.

Dar aici nu este vorba strict despre antreprenori. Succesul nu înseamnă doar bani, afaceri și mașini. De fapt, cred că puteam să renunț complet la acel “doar”, pentru că nu înseamnă deloc asta.

Succesul înseamnă să-ți urmezi pasiunile, să dai 100% în ceea ce faci și să te bucuri de moment. Încearcă să faci asta, vei vedea singur rezultatele. Dar ai grijă la responsabilitate, își face și ea apariția.

Prin simplul fapt că citești acest articol și nu urmărești emisiunile de la ora 17 dovedești că ești diferit de ceilalți, că investești în tine, că vrei mai mult. Știi de ce Lamborghini nu are reclame la TV? Pentru că cine își permite un Lamborghini nu se uită la TV.

Robert Greene a spus în cartea sa, intitulată Mastery, că viitorul aparține celor care sunt dispuși să învețe cât mai multe lucruri și să le combine într-un mod creativ.

Exact despre asta este vorba, despre asumarea responsabilității să faci această combinație creativă. Nimeni nu-ți poate garanta reușita din prima, dar îți poate garanta nereușita dacă nu ai curajul sa încerci.

Fii o persoană responsabilă. Vei avea parte și de succes.


Citește și alte articole scrise de Sergiu Bungărdean
○ Mark Zuckerberg a terminat facultatea. Părinții trebuie să fie tare fericiți.